En halvtimmes passiv rökning farlig för blodet

Kan vara orsaken till många hjärtstillestånd

NYHETER

En halvtimmes passiv rökning påverkar blodflödet.

Aldrig tidigare har konsekvenserna av rökning blottats så tydligt som japanska läkare nu lyckats bevisa.

Foto: THOMAS JOHANSSON
En halvtimme senare Ny japansk undersökning visar att artärernas funktion begränsas redan efter 30 minuter i rökig miljö.

Läkare vid Osaka universitet har låtit 15 icke rökare sitta en halvtimme i ett rökrum med ett flertal rökare. Deras artärer kunde inte utvidga sig på samma sätt för att släppa fram blodet som tidigare. Sedan fick 15 rökare sitta i rökrummet utan att röka.

Rökarna som befann sig i rökrummet påverkades inte alls av den halvtimmeslånga vistelsen.

- Denna förändring av artärerna kan vara en orsak till att passiva rökare drabbas av hjärtstillestånd, säger doktor Otsuka till tidskriften American Medical Association som berättar om studien.

Jämförde blodflödena

Läkarlaget jämförde blodflödet före och efter testet och upptäckten är revolutionerande.

- Det är bara att gratulera om de lyckats bevisa att rökning ger konsekvenser på kort tid, säger Hans Gilljam, överläkare vid centrum för tobaksprevention i Stockholm.

Konsekvenser efter flera år

Gilljam konstaterar att passiv rökning inte ger några större konsekvenser förrän efter flera år. När det gäller barn som befinner sig i rökig miljö så kan de få astma efter betydligt kortare tid än när det gäller vuxna som drabbas av hjärtinfarkt.

Flera läkare i USA reagerade i går skarpt på resultatet av testerna från Japan. Många tror att flera passiva rökare kommer att få upp ögonen för konsekvenserna.

- Rökarnas hänsyn till omgivningen kan vara en orsak till att de slutar. Men ibland krävs annan information. Och alla vill inte sluta, säger Gilljam.

500 svenskar avlider varje år

I april kunde Aftonbladet avslöja att minst 500 svenskar avlider varje år till följd av passiv rökning.

De flesta i hjärtinfarkt, resten i cancer.

- Passiv rökning är ett av de allvarligaste miljöhoten mot folkhälsan, sa professor Göran Pershagen till Aftonbladet.

Fredrik Engström