Omfattande skattefusk med importbilar

Staten förlorar upp till 200 miljoner per år på den olagliga handeln

NYHETER

Omkring 25 000 bilar direktimporteras varje år till Sverige utan att beskattas rätt.

Enligt Riksskatteverket förlorar staten varje år upp till 200 miljoner kronor på den olagliga handeln.

Både etablerade bilhandlare och privatpersoner fuskar.

Skattemyndigheterna runtom i landet har den senaste tiden börjat granska direktimporterade bilar noggrannare, rapporterar Sveriges radios Ekoredaktion.

Orsaken är att den olagliga importen av bilar ökar - en handel staten förlorar stora pengar på.

Enligt Riksskatteverket går staten varje år miste om mellan 100 och 200 miljoner kronor på att importörer fuskar med momsen.

Lagen säger att man som privatperson kan importera en bil per år och sälja den vidare. Den som importerar fler bilar än så räknas som näringsidkare, och ska beskattas hårdare.

Fler än 60 000 bilar direktimporteras varje år till Sverige. Riksskatteverket räknar med att cirka 40 procent av dessa beskattas felaktigt eller inte alls.

Skillnaden är stor beroende på vad importören väljer att kalla sig: privatperson eller näringsidkare.

På en bil som exempelvis köpts i Tyskland för 120 000 kronor och sålts vidare i Sverige med en vinst på 30 000 kronor kan skillnaden i skatt vara hela 24 000 kronor.

Ett sätt att dumpa priserna

I praktiken blir skattefusket därmed ett konkurrensmedel - en lindrigare skatteregel innebär att försäljaren kan dumpa priserna på marknaden.

- De etablerade bilhandlarna har oftast bokfört alla bilar men har använt en felaktig mervärdesskatteregel. Sen har vi då hela kedjan ner till privatpersoner som helt svart har bedrivit verksamhet med bilar. De har inte betalat in någonting till staten, säger Sven-Åke Johansson, skatterevisor vid skattekontoret i Luleå till Ekot.

Maria Saving