Tortyråtal hotar Israels nya ambassadör

Kan komma att gripas när han anländer till Köpenhamn

NYHETER

Israels nya ambassadör i Danmark, Carmi Gillon, kan komma att gripas och åtalas för tortyr när han anländer till Danmark i augusti.

Förhållandet mellan Danmark och Israel blir nu allt frostigare allteftersom debatten om den nye ambassadören trissas upp.

Carmi Gillon har själv erkänt att han under sin tid som chef för den israeliska säkerhetstjänsten gjort sig skyldig till "mildare former av tortyr".

Erkännandet har väckt en politisk storm, både i Danmark och Israel. Danmark har kritiserats för dubbelmoral, och Israel har kritiserats för utnämningen av den före detta säkerhetsmannen som ny ambassadör.

På tisdagen gav dock det israeliska parlamentet sitt fulla stöd för Gillon, och därmed torde det vara klart att han kommer att tillträda uppdraget under augusti, skriver danska tidningen Berlingske Tidende idag.

Skyldighet att åtala

Men enligt den danske justitieministern Frank Jensen har Danmark, genom att man undertecknat FN:s tortyrkommission, en skyldighet att gripa Gillon och väcka åtal mot honom.

Jensen hävdar att det enligt tortyrkonventionens artikel 6:1 finns en ”skyldighet för de undertecknande staterna att gripa personer som misstänks ha begått, försökt begå eller medverkat till tortyr.”

Juridisk expertis hävdar dock att det inte går att väcka åtal mot Gillon, eftersom han skyddas av diplomatisk immunitet.

Peres anklagar danmark för dubbelmoral

I en intervju publicerad på tisdagen i en av Israels största dagstidningar anklagar Israels utrikesminister Shimon Peres Danmark för dubbelmoral. Han säger vidare att att han är allvarligt oroad över den dansk-israeliska relationen.

Fredrik Rundkvist