Dödshot mot barn på danskt dagis

Någon skrev ”dö” i pannan på fyra sovande barn

NYHETER

En okänd gärningsman sprider skräck på ett daghem i Köpenhamn.

I flera dagars tid har dagiset utsatts för anonyma telefonhot. Någon har också tagit sig in på dagiset och skrivit dödshot i pannan på de sovande barnen.

Hoten mot Egmontgården i Köpenhamn i Danmark började den 2 juli. En okänd gärningsman ringde då två anonyma telefonsamtal till daghemmet.

- Personen har ringt och sagt ”Tick, tack, bang - ni ska dö”, säger vice kriminalkommissarie Poul Ströyer till den danska tidningen Politiken.

Dagen efter telefonsamtalen trappades hoten upp. Någon tog sig då in på daghemmet och skrev hot och skällsord, bland annat ”luder”, på speglar och dörrar.

Ytterligare ett par dagar senare - den 5 juli - kulminerade hoten.

När barnen låg för att sova middag hörde personalen hur några av barnen plötsligt började gråta och skrika. När personalen gick för att se vad som hänt upptäckte de att någon tagit sig in i daghemmet och skrivit ordet ”DÖ” i pannan på minst fyra av barnen.

Personalen på daghemmet säger till polisen att de inte märkt att någon obehörig tagit sig in i deras lokaler.

Kontrollerar telefonsamtal

Polisen i Köpenhamn har i nuläget inga misstankar om vem gärningsmannen kan vara. Med hjälp av olika telefonbolag går polisen nu igenom alla inkommande telefonsamtal till Egmontgården de aktuella dagarna för att se om gärningsmannen kan spåras.

Samtidigt har ett antal säkerhetsåtgärder vidtagits. En vakt har placerats ut för att kontrollera vem som går in och ut i lokalerna, och barnen möts inte längre på sin vanliga plats vid morgonsamlingen, skriver Politiken.

Föräldrar och barn erbjuds hjälp av psykologer och de som vill har fått flytta sina barn till andra daghem.

Andreas Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM