Ultraljud det nya sättet att bota dålig andedräkt

1 av 2 | Foto: Mikael Gustavsen
Tandläkare Gunnar Wahabs taktik mot dålig andedräkt: tungskrapa med ultraljud.
NYHETER

Luktar du apa i munnen trots att du kämpar med tandborstningen? Testa ultraljud. Den svenska uppfinningen kan komma att revolutionera hur man behandlar dålig andedräkt i framtiden.

Gunnar Wahab, 42, är tandläkare i Stockholm och specialist på halitosis, dålig andedräkt. Nyligen fick han världspatent på sin uppfinning: en tungskrapa som med ultraljud tar bort dålig andedräkt.

– Ultraljudet rengör tungan på djupet. Skrapar man för hand kommer man bara åt de översta bakterielagren, säger Gunnar Wahab.

Skrapa tungan mest effektivt

Förr trodde man att dålig andedräkt kom från magen – och var obotligt. Nu vet man att otäck munlukt nästan alltid orsakas av vissa bakterier i munhålan – och att det går att göra någonting åt. Favoritplatsen för bakterierna är tungan med alla dess skrymslen och vrår. Bästa sättet att bli av med lukten är att skrapa tungan ren. Enkla plastskrapor finns att köpa på apoteket. Men för personer med dålig salivproduktion är det lättare sagt än gjort. Bakterierna trivs i en torr mun och bildar snabbt en beläggning som är näst intill omöjlig att få bort. Det är vid sådana tillfällen som Gunnars Wahabs uppfinning kommer väl till pass.

– När man använder ultraljud spolar man samtidigt med vatten. När vattenpartiklarna kommer i kontakt ultraljudet exploderar de och en otrolig kraft uppstår. Förenklat kan man säga att bakterierna sprängs loss och går att skrapa bort, säger Gunnar Wahab.

Idén till uppfinningen fick Gunnar när han kom att tänka på hur tandhygienister tar bort tandsten vilket sker med just ultraljud.

Hos patienterna har behandlingen gjort succé. Och fastän det kan låta våldsamt med bakterier som ”sprängs” så gör behandlingen inte ont.

– Har man känsliga kräkreflexer kan det vara obehagligt när vi gör rent längst bak på tungan, men det är allt. Vill man så får man gurgla med bedövningsmedel innan, säger Gunnar.

Succé bland patienterna

Behandlingen tar en timme, och lukten försvinner på en gång. Efteråt är det viktigt att man håller efter med tandborstningen, tandtråd och skrapar tungan med en plastskrapa morgon och kväll för att lukten inte ska komma tillbaka.

– Att skrapa tungan är fortfarande något nytt i Sverige. Många gör fel och skrapar för löst eftersom det kan blöda lite. Men tar man inte i tillräckligt kommer bakterierna tillbaka.

Enkla tips för en fräsch mun

Robert Andersson