”Banditdrottningen” sköts till döds

Rikslarm efter brutalt mord på rikskänd toppolitiker

NYHETER

Rikslarm har utfärdats i Indien sedan parlamentsledamoten Phoolan Devi, mer känd som Banditdrottningen, skjutits till döds på onsdagseftermiddagen.

De indiska gränserna har spärrats av och tusentals poliser jagar nu de tre män som sköt ner den 38-åriga politikern utanför hennes hem.

Foto: AP Photo/Sherwin Crasto
Phoolan Devi mördades utanför sitt hem på onsdagen.

Phoolan Devi sköts med fem skott, uppger den indiska tidningen India Times. Minst tre av skotten uppges ha träffat i huvudet.

Även hennes livvakt ,Virendra Singh, och en förbipasserande, utomstående person skadades vid attentatet. Livvakten hann dock besvara elden, men det är ännu okänt om någon av attentatsmännen träffades av hans skott.

Hennes liv blev film

Efter skottlossningen kastade mördarna, tre maskerade män i en grön bil, sina vapen och flydde från platsen. Efter några kilometer övergav de bilen och fortsatte flykten i ett trehjuligt fordon, uppger indiska poliskällor.

Phoolan Devi levde ett kort men minst sagt dramatiskt liv. Efter en brutal våldtäkt lämnade hon sitt äktenskap och blev en sorts kvinnlig, indisk Robin Hood-rövare. Hennes liv filmatiserades i början av 90-talet, och det var i samband med filmen som hon blev känd för den breda indiska publiken som Banditdrottningen.

Fredrik Rundkvist