Sammanbrott i Makedonien

Regeringen anklagar väst för att hjälpa albanska rebeller

NYHETER

SKOPJE/STOCKHOLM

Den tre veckor långa vapenvilan i Makedonien föreföll på onsdagen gå mot total kollaps, sedan landets regering anklagat västländerna för att hjälpa de albanska rebellerna och stängt alla gränsövergångar till den jugoslaviska provinsen Kosovo.

Foto: AP
OROLIGHETERNA FORTSÄTTER I går attackerades flera byggnader, bland annat en McDonalds-restaurang, av tusentals uppretade demonstranter.

Gränsstängningen hotar att ställa fredstrupperna i Kosovo, också den svenska styrkan där, utan försörjning.

Sedan striderna tilltagit i måndags och tisdags, med flera dödsoffer som följd, kokade känslorna över i det makedoniska regeringskansliet i Skopje. Flera regeringsmedlemmar utpekade EU och Nato som fiender.

Det fick en rasande folkmassa att i tisdags kväll ramponera Storbritanniens och Tysklands ambassader i Skopje och försöka tränga in på USA:s beskickning. De gav sig också på en McDonalds-restaurang och OSSE:s högkvarter. Bilar brändes och fönster krossades.

Medlare inkallades

Sedan någon månad har EU och USA två medlare - Francois Léotard och James Pardew - i Skopje för att försöka dämpa konflikten mellan albanska och slaviskspråkiga makedonier och få parterna att förhandla.

Nu gick det inte längre:

- Vi måste säga tydligt att Léotard och Pardew hjälper de albanska rebellerna och bevakar deras intressen, sade regeringens talesman Antonio Milososki.

Regeringen krävde att västmakterna lägger skulden för fientligheterna på gerillan. Tyskland svarade snabbt med att kritisera både gerillan och våldet i tisdags inne i Skopje.

För att visa väst vem som bestämmer i Makedonien lät Skopjeregeringen också stänga gränsen mot Kosovo. Det skapade genast problem för den internationella Kfor-styrkan där, även om besked kom från Skopje att Kfor-personal skulle tillåtas passera.

Omfattande organisation

De länder som deltar i Kfor förlitar sig på leder genom Makedonien för försörjning och resor till och från Kosovo. De har byggt upp en omfattade organisation nära Skopjes flygplats för att förse närmare 40 000 soldater, bland dem 1 000 svenskar, med allt de behöver.

Även om svenskarna på försörjningsbasen utanför Skopje nu inte får lämna området är den svenska bataljonen inte särskilt oroad. Hotet att vägen skulle stängas har funnits i månader, alltsedan striderna började i norra Makedonien.

Kfor har lager i Kosovo för att klara en kortare avspärrning. Men om gränsen är stängd länge kan det bli problem.

Diplomater i Skopje anser Makedoniens regering oförmögen att genomföra de förändringar som EU, USA och OSSE kräver - eftergifter till landets albanska folkgrupp och erkännande av albanskan som officiellt språk. De makedoniska ledarna vet att deras väljare inte skulle godkänna sådana eftergifter.

Skopjeregeringen har det senaste dygnet också anklagat Kfor för att förse rebeller i bergen ovanför staden Tetovo med vapen och livsmedel. Under onsdagen rapporterades dock inga svåra strider.

Natos generalsekreterare George Robertson och EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana återvänder till Skopje på torsdagen för ännu ett försök att diskutera med parterna.

TT-DPA ( )