Danmark och Israel i hård konfrontation

Israels ambassadör grips inte när han kommer till Köpenhamn

NYHETER

KÖPENHAMN

Israels nye kontroversiella ambassadör i Danmark, Carmi Gillon, kommer inte att gripas, meddelade på eftermiddagen justitieminister Frank Jensen (s). Som diplomat har Gillon immunitet och kan inte ställas inför rätta för brott mot till exempel FN:s tortyrkonvention.

Efter en hel dags diskussion slog Danmarks justitie- och utrikesministrar fast att landet inte kan anhålla Israels nye ambassadör, Carmi Gillon, när han kommer till Danmark i augusti.

"Utrikesdepartementets bedömning är att Wienkonventionens bestämmelser som specialregler för diplomatiska representanter står över de generella reglerna i FN:s tortyrkonvention. Wienkonventionen kommer därför att förhindra gripande och straffande av en diplomatisk representant i det här landet. Justitiedepartementet stödjer fullt denna bedömning" löd ett pressmeddelande från departementet.

Ändrade åsikt

Tidigare på dagen hade justitieminister Jensen förklarat att landet kan vara förpliktigat att gripa den tortyranklagade Gillon som tillträder sin post nästa månad. Det beskedet gavs enligt Berlingske Tidende i ett skriftligt svar till en ledamot av folketinget. Jensen sade där att FN:s tortyrkonvention kan tvinga Danmark att gripa ambassadören.

Förhållandet mellan Danmark och Israel har de senaste dagarna försämras av konflikten kring den nye Köpenhamns-ambassadören. Israels utrikesminister Shimon Peres har gått till hårt angrepp mot Danmark och sagt att anklagelserna om tortyr är orättvisa mot ett land som tvingas bekämpa terror.

"Mild tortyr"

Carmi Gillon var i mitten på 90-talet chef för säkerhetstjänsten Shin Beth. Han har själv offentligt medgett att han varit inblandad i mild form av tortyr. Hans utnämning har därför fått hård kritik i Danmark, samtidigt som den danska regeringen godkänt den.

Enligt israelisk press har Shimon Peres anklagat Danmark för dubbelmoral. Tidningen Yedioth Aharonot skriver att Peres inför ett slutet möte med den judiska organisationen Anti-Defamation League gått till angrepp mot "flera skandinaviska länder" med Danmark i spetsen.

Danmark och Belgien

- Länderna har mycket höga moraliska värderingar i allt som har med Israel att göra. Men varför tiger de stilla, när tre medlemmar av FN - Iran, Irak och Libyen - vill ödelägga Israel? ska Peres ha undrat.

Enligt Peres är Danmark och Belgien bland Europas mest Israelfientliga länder, skriver nyhetsbyrån Ritzau som citerar Yedioth Aharonot.

Samtidigt försvarade Peres i ett känslomässigt tal i det israeliska parlamentet knesset i tisdags utnämningen av Gillon till ambassadör i Danmark.

De flesta i debatten gav Gillon sitt stöd. Samtidigt beslöt ledamöterna att skjuta fram omröstningen om Gillons utnämning. Källor i israeliska UD tolkade detta som grönt ljus för Gillon, eftersom han tillträder den 8 augusti medan knesset tar sommarledigt till oktober.

TT-Ritzau ( )

ARTIKELN HANDLAR OM