Lavaströmmen från Etna på väg att stanna upp

Trycket på kratrarna längst upp på berget har avtagit

NYHETER

LA SAPIENZA

Invånare i staden Nicolosi, som ligger på vulkanen Etnas sluttning, kunde på onsdagen pusta ut när lavaströmmarna avtog innan lavan nådde deras hem.

Foto: REUTERS/MARIO LAPORTA
Hotet från vulkanen Etna verkar vara över för den här gången. Franske amatörgeologen Charles Riviere kan vandra omkring säkert på bergets sluttning.

Etna, Europas mest aktiva vulkan, har dånat och exploderat gång på gång i nästan två veckor. Lavan, som hittills har kommit allt närmare Nicolosi, förflyttar sig nästan inte längre. Lavans kant låg på onsdagen omkring fem kilometer från Nicolosi.

Turistcentret La Sapienza, som ligger 1 910 meter över havet, hade också undkommit lavan.

Trycket på kratrarna längst upp på berget avtog när nya kratrar öppnades längre ner.

- När mer gas kommer ut minskar trycket i kratrarna och mindre mängder lava väller fram, sade Giuseppe Giofreda, som är anställd på ett av turistföretagen i närheten av Etna.

Nicolosi, som har 5 000 invånare, låg i frontlinjen i striden mot lavan under flera dagar. De senaste dagarna har lavan saktat ner och kommit till ett mindre sluttande område och myndigheterna har pustat ut - för tillfället. Omkring 70 familjer har fått varningar om att de kan komma att tvingas att lämna sina hem om läget förvärras.

TT-AFP ( )