”Var femte invånare är en häst”

Så vitsar Sveriges kommuner i slogans

NYHETER

I Vallentuna är var femte invånare häst. Och i Mönsterås mås det.

När det gäller sloganer är kommunerna i Sverige uppfinningsrika.

- Jag tycker det är kul. Jag njuter av dem, säger Lasse Åberg.

Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
Vallentunas befolkning I alla fall om man får tro på kommunens slogan. Och hästen Tiger Woods, Monika Dahlgren, Therese Svensson, Helen Moberg och Tove Dahlgren ser gärna att Vallentuna marknadsför sig som kommunen där var femte invånare är häst.

En vanlig blåvit ortsskylt räcker inte. De flesta av Sveriges 288 kommuner hälsar besökarna välkomna med en slogan. Och idérikedomen är stor i hela Sverige. Även om Bengtsfors hävdar att det är kommunen där goda idéer forsar fram.

Trelleborg passar på att marknadsföra sig som palmernas stad. Men gräset verkar vara grönast i Tidaholm. Och vill man komma rätt in i framtiden så är det till Östhammar man ska åka.

Fast hästar verkar trivas bäst i Vallentuna utanför Stockholm. För där är var femte invånare en häst.

- Det är inte vår huvudslogan, för någon sådan har vi inte. Men sedan ungefär 15 år tillbaka har meningen funnits med i alla våra informationsbroschyrer. Fast vid senaste mätningen visade det sig att det är var tjugonde som är häst. Det har nämligen flyttat in fler människor än vad hästarna har ökat, säger Sonia Blom, informationschef på Vallentuna kommun.

"Det ska visa en stolthet"

Filmregissören Lasse Åberg, själv i reklambranschen, tycker att kommunernas olika slogans är roliga och njuter av dem när han är ute och reser. Mest tycker han om de slogans som säger något om invånarna eller kommunen.

- De ska visa att de har någon stolthet i kommunen. Min favorit är Enköping - Sveriges närmsta stad, säger Lasse Åberg.

Listan över alla slogans är sammanställd av Johanne Hildebrandt på Metro.

Fler kommuners slogans – från A till Ö

Charlotte Lindahl