Norges rikaste man på grund

Köpte lyxyachten för 15 miljoner för några veckor sedan

NYHETER

Den norske mångmiljardären Kjell Inge Røkke fick inte njuta särskilt länge av sin lyxyacht

Han köpte den för 15 miljoner kronor för några veckor sedan.

I går kväll körde båten på grund utanför Strömstad - och slogs sönder.

Foto: KRISTIN SVORTE (lilla bilden) och PRIVATBILD
BOGSERADES I LAND I går kväll gick mångmiljardären Kjell Inge Røkkes lyxyacht på ett grund vid Dynekilen utanför Strömstad. Skrovet slogs sönder och båten fick bogseras in till land. Norske finansmannen Røkke anses vara god för minst tio miljarder kronor och är känd i hemlandet för sitt extravaganta liv.

"Celina Bella" höll 15 knop (cirka 28 km/h) när hon med stor kraft stötte på grund i inloppet till Dynekilen strax norr om Strömstad i går kväll.

- De körde över ett grund som låg lite lömskt till och som tryckte in botten på båten, säger räddningsledaren Kjell Abrahamsson på Sjöräddningen i Göteborg.

Propellrarna trycktes in i skrovet som fick flera hål.

Den stora lyxyachten tog snabbt in mycket vatten och var nära att sjunka.

I sista stund dök en annan stor motoryacht upp, en Princess, som upptäckte den grundstötta yachten och kunde bogsera in henne till land. Med hjälp av bärgningsbåtar fördes den senare in till Strömstad.

God för 10 miljarder

Finansmannen Kjell Inge Røkke är känd i hemlandet för sitt extravaganta liv.

Han började sin karriär som en enkel fiskare, men blev rik på finurliga fiskeaffärer utanför Alaska. Han äger i dag en majoritet av aktierna i Aker Maritime, ett av Norges största offshore-företag.

Røkke sägs vara god för minst tio miljarder kronor och är mycket omstridd i Norge. Många norrmän tycker att han lever för skrytsamt. Kanske för att han spenderar ungefär 100 miljoner kronor om året på sådant som lyxyachter, flygplan, sommarhus med 40 rum och ett jet set-liv de flesta norrmän har liten förståelse för.

Döpt efter fästmön

Den grundstötta Celina Bella, av märket "Sunseeker 56 Predator" är en riktig värsting. Den är 18 meter lång, väger 13 ton och kostar, som sagt, 15 miljoner svenska kronor. En båt helt i Røkkes smak.

Namnet har den fått av Røkkes käresta Celina Middelfart. "Celina Bella" betyder just vackra Celina.

Om Kjell Inge Røkke själv fanns ombord på "Celina Bella" när den gick på grund var i natt oklart. Ett ögonvittne säger till den norska tidningen VG att han har sett Røkke stå och prata med kustvakten på stället, medan andra säger att enbart Røkkes vänner fanns ombord.

Enligt VG var Celina Bella på väg till campingplatsen Ylseröd när den grundstötte. De personer som var ombord ska ha varslat sina vänner som hade samlats för att se dem komma dundrande i Røkkes lyxbåt.

Händelsen var pinsam för de inblandade. Ingen ombord ville tala med pressen och de försökte också täcka över båtens namn.

Markus Lutteman