Ringde i sju timmar efter ambulans – dog

NYHETER

I sju timmar ringde Ulf Morgan Andersen och hans granne till larmcentralen för att få hjälp.

När ambulansen äntligen kom till bostaden i Oslo, var 60-åringen död.

- Varje gång jag ser en ambulans tänker jag att pappa kunde ha varit i livet i dag, säger hans dotter .

Liz Olaussen, 34, är chockad över den behandling hennes far fick under sina sista timmar i livet.

I efterhand har hon fått veta att man på larmcentralen ansåg att hennes pappa klagade för litet när han ringde efter hjälp, och att det kan ha varit därför ambulansen dröjde.

- Folk som kommit en bit upp i åren är rädda för att klaga. Måste man verkligen säga att man är döende innan de skickar en ambulans? säger Liz Olaussen till norska Verdens Gang.

VG har tagit del av de samtal som Ulf Morgan Andersen ringde till larmcentralen den 9 augusti i fjol, samma dag han avled i hjärtinfarkt.

Både Andersen och hans granne Sarbinder Singh försökte överbevisa larmcentralen om att Ulf Morgan var sjuk och behövde komma till en läkare.

”Svarade i oförskämd ton”

- Jag blev chockad över personalens uppträdande. Operatören svarade i en oförskämd ton, och de hade många ursäkter för att inte skicka någon ambulans, säger Sarbinder Singh till VG.

När Ulf Morgan Andersen fick så ont i benet att han inte klarade att gå ringde han först efter en taxi. När den inte kom, bad han sin granne ringa efter en ambulans.

Larmcentralens åtgärd blev att kontakta Oslo Taxi.

För varje telefonsamtal var Ulf Morgan Andersen tvungen att ta sig från entrén och upp till sin lägenhet på fjärde våningen. Därefter släpade han sig ner igen för att vänta på ambulansen som aldrig kom.

"Nu har jag ringt Oslo Taxi två gånger åt dig, och jag tycker faktiskt att det är något som alla borde kunna klara själva. Vi kan inte hjälpa alla i hela Oslo med att beställa en taxi", svarar operatören honom vid ett av samtalen.

Två timmar efter Andersens sista samtal ringer Sarbinder Singh upp på nytt. Han berättar att hans granne ligger i sängen, och att han inte andas längre.

Singh får då beskedet att man ska skicka en taxi, men "då måste det stämma att han inte andas och är kall".

Låg död utanför sin lägenhet

En timme senare kommer ambulansen - sju timmar efter det första samtalet. Då ligger Ulf Morgan Andersen död utanför sin lägenhet med nycklarna i handen. Kanske hade han försökt ta sig in för att ringa en sjätte gång.

Larmcentralen AMK ska nu gå igenom rutinerna för liknande händelser.

Maria Saving