Flyktingbåt på grund utanför Bahamas

Sex personer har hittats döda – 81 saknas

NYHETER

En segelbåt med 156 flyktingar på Haiti har gått på grund utanför Bahamas kust.

Minst sex människor har omkommit. Uppemot 81 människor saknas fortfarande.

Segelbåten med de 156 flyktingarna var på väg till USA. Vid Great Inagua, den mest sydliga av Bahamas öar gick båten på grund.

69 personer har hittats och evakuerats från en närliggande ö. Enligt vittnesuppgifter från de räddade saknas uppemot 81 personer. Sex personer har hittats döda, meddelar amerikanska myndigheter på torsdagen.

Myndigheterna är osäkra på när segelbåten lämnade Haiti. Enligt de räddade flyktingarna gick båten på grund andra dagen. De berättar att de varit strandsatta på Great Inaguas södra del i några dagar innan de simmade till öns norra del och tog sig till en närliggande stad.

- När de hittades var de i mycket dålig form och led av både näringsbrist och vätskebrist, säger Brian Bachman, talesman för USA:s ambassad i staden Nassau.

- Vi har bara knapphändig information om vad som har hänt.

Räddningsaktionen påbörjades i tisdags. Sökandet efter de saknade pågår ännu på torsdagen, bland annat med hjälp av helikoptrar från USA:s kustbevakning.

Ökad flyktingström

Myndigheterna i USA och på Bahamas har de senaste åren noterat en markant ökning av den illegala flyktingströmmen. Bahamas används ofta som en mellanstation för människor som vill ta sig till USA. Sammanlagt tros cirka 60 000 människor från Haiti bo illegalt på Bahamas, där de arbetar och sparar pengar för att ha råd att resa till USA.

- Det har framför allt ökat de två senaste åren. Det är ett problem som folket på Bahamas är mycket angelägna om att lösa, säger Brian Bachman.

Andreas Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM