Bensinjättar misstänks för olagligt samarbete

NYHETER

De fem stora bensinbolagen anklagas ännu en gång för brott mot konkurrenslagen.

Konkurrensverket misstänker att bolagen samordnat bensinpriser och affärsvillkor.

Samordningen ska ha skett under de senaste fyra-fem åren.

Konkurrensverket har redan slagit till mot bensinbolagen två gånger.

Den första gången, i december 1999, misstänktes de fem bensinbolagen OK-Q8, Shell, Hydro, Statoil och Preem för att ha samarbetat när bensinrabatterna skulle saneras hösten 1999. Utredningen ledde till att bolagen stämdes på sammanlagt 740 miljoner kronor.

Det andra tillslaget gjordes i november förra året. Då hade konkurrensverket fått uppgifter om att bolagen samarbetat om prissättningen på diesel.

Och det är den utredningen som nu har lett till nya misstankar mot bolagen.

- Det finns uppgifter i den utredning som pågått sedan förra hösten som ger oss goda skäl att fortsätta undersöka de misstänkta överträdelserna, säger Thomas Wallander på Konkurrensverket till aftonbladet.se.

- Misstankarna har stärkts under utredningens gång. Men jag vill i nuläget inte gå in närmare på vad det gäller.

Förtegen om utredningen

Thomas Wallander är mycket förtegen om utredningen. Han vill inte gå in på exakt vilka bolag misstankarna gäller, och inte heller exakt inom vilka marknadsområden de misstänks ha samarbetat.

- Jag kan inte säga något på grund av utredningstekniska skäl, säger han.

Svenska Dagbladet har dock tagit del av offentliga inlagor i tingsrätten. Tidningen skriver på onsdagen att ett möte mellan företrädare för Konkurrensverket och de högsta cheferna på Shell hölls i början av juni.

Enligt tidningen gällde förhören nya misstankar om brott. Förhören om samarbete på dieselmarknaden och rabatter är avslutade.

- Det finns en tendens till att dra lite långtgående slutsatser i alla riktningar, kommenterar Thomas Wallander tidningens uppgifter.

mejla in Tipsa om Sveriges billigaste bensinmackar Obs! Skriv namn på macken, var den ligger, gärna tfn-nummer och literpris på 95-oktanig blyfri bensin.

Andreas Alfredsson