Valfångsten fortsätter – trots omvärldens kritik

Norge planerar ta upp 549 vikvalar

NYHETER

Norge tänker döda 549 vikvalar i år.

Detta trots att ett 20-tal länder krävde ett stopp för valfångsten vid Internationella valfångskommissionens möte i onsdags.

- Sverige fördömer den norska valfångsten, säger Bo Fernholm, svensk delegationsledare.

Foto: AP
Norge tänker fortsätta jakten på vitval.

Sverige och 20 andra länder kräver i en resolution att Norge ska sluta fånga vikvalar och exportera valkött till utlandet.

Men vårt grannland vägrar. Och det kan de göra, eftersom resolutionen inte är bindande.

På Internationella valfångstkommissionens möte i London försvarade den norska delegationen sitt lands inställning, och anklagade kritikerna för hyckleri.

- Vi ska inte kritiseras när vi gör något som vi har rätt till. Vi är överraskade över att någon lägger fram en resolution av den här sorten, säger den norske delgationsledaren Odd Gunnar Skagestad enligt Reuters.

Reserverade sig mot förbud

Norge reserverade sig när ett globalt förbud mot kommersiell valfångst utfärdades för 15 år sedan. Det innebär att landet inte bryter mot några regler när man fortsätter med valfångsten.

I år planerar Norge att ta upp 549 vikvalar. Landet motiverar sitt beslut med att arten inte är hotad i Nordatlanten.

Även Japan fångar 400 valar i vattnen utanför Antarktis. Detta trots att Internationella valfångstkommissionen, IWC, förklarat området som reservat.

Japan försvarar sig med att fångar val i forskningssyfte - men i själva verket hamnar köttet på olika japanska restauranger, skriver TT.

Svenskt förslag föll

Tillsammans med flera andra länder försökte Sverige i onsdags få igenom ett förslag om att valfångsten skulle kunna övervakas av observatörer från IWC.

- Det är en besvikelse att det inte gick att få nödvändiga tre fjärdedels majoritet för detta, säger Bo Fernholm till TT.

Valfångskommissionen är uppdelad i två läger. Dels USA, Storbritannien, Sverige med flera länder, som anser att världens valbestånd hotas av kommersiell fångst. Dels en grupp med bland annat Japan och Norge som vill ha fångstförbudet upphävt.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM