EU-toppmötet: Åtalade danskarna friades

Frias från anklagelser om grov misshandel och skadegörelse

NYHETER

GÖTEBORG

De fem danskar som anklagats för förberedelser till grov misshandel och grov skadegörelse inför EU-toppmötet friades.

Alla fem har ihärdigt förnekat brott och säger sig inte veta något om den smörsyra, de slangbomber och nödbloss som polisen hittade i lägenheten i Göteborg där danskarna bodde.

Trots att tingsrätten anser att flera omständigheter talar för att de åtalade har med slangbomberna och smörsyran att göra, var de omständigheterna inte tillräckliga för en fällande dom.

Det kan inte uteslutas att någon annan kan ha placerat bomberna, smörsyran och nödblossen i lägenheten. Därför friades alla fem.

Lånad lägenhet

Danskarna anlände till Göteborg några dagar före toppmötet. De lånade en lägenhet av en kvinna som i sin tur hade hyrt den tillfälligt i andra hand. Kvinnan är sambo med en 25-årig man som också stod inför rätta på torsdagen.

Polisen spanade på danskarna när de under sin korta vistelse i Göteborg gjorde flera utflykter till en skog i Lerum. Där hittade polisen en handske med smörsyra på, vilket enligt tingsrätten tyder på att de åtalade åtminstone har hanterat smörsyran.

Bomberna består av sönderklippta slangbitar fyllda med sprängmedel. I en av danskarnas källare har polisen hittat en likadan slang. Dessutom har ingredienser som kan ingå i smörsyra påträffats i samma källare.

En av danskarna har uppgett att hon var i Göteborg på semester med sina fyra vänner. En annan att han bara känner en av de andra fyra som bodde i lägenheten. Ingen vill kännas vid slangbomberna i lägenheten.

Rättegång mot göteborgare

På torsdagen inleddes också rättegången mot den 25-årige göteborgare som åtalas för att ha både anfört och anstiftat våldsamt upplopp. Mannen har figurerat i liknande sammanhang tidigare.

Åklagaren höll ett flera timmar långt anförande där han bland annat visade både filmer och fotografier på 25-åringen i aktion.

Efter att ha tigit sig igenom förundersökningen medgav 25-åringen att han vid något tillfälle hade kastat sten för att skydda sina kompisar som var "i utsatt läge". Men 25-åringen nekar till att ha satt i gång eller lett något upplopp.

Förhandlingarna fortsätter på tisdag i nästa vecka.

Lena Gunnarsson/TT ( )