Dykaren fast - dog i vraket

Syret tog slut när 40-åringen trasslade in sig i elkabel

NYHETER

DALARÖ

En 40-årig sportdykare fastnade i en elkabel när han dök i ett vrak i Stockholms skärgård i går.

Han hade syre för en timme - men räddningen dröjde två.

Foto: ÅSA WESTERLUND
FÖR SENT Räddningstjänsten hann inte fram i tid. Den 40-årige dykaren dog efter att ha fastnat i en elkabel. Här samlar dykpersonal ihop sin utrustning vid kajen på Dalarö i Stockholms skärgård.

Mannen dök med en vän längst ut skärgården. I en båt väntade två andra vänner som inte var sportdykare.

- Det var ett kompisgäng som skulle ha en trevlig dag, säger brandförman Freddie Ahlin.

Dykarna gick ner till ett förlist lastfartyg norr om Biskopsön utanför Dalarö. Det är 60 meter långt och ett populärt mål för sportdykare.

Vattnet var grumligt och sikten dålig. Den blev inte bättre av att sediment rördes upp när dykarna rörde sig nere vid vraket. Till slut förlorade den 40-årige mannen och hans dykkompis kontakten med varandra.

Förstod att något var fel

Dykkamraten gick då upp till ytan, men där var han ensam. Han sökte efter sin vän ett kort tag men beslutade sedan att larma SOS.

- Han förstod snabbt att något var fel, säger brandförman Bengt Tolvers.

Drygt en timme senare var polis, ambulanshelikopter och räddningstjänst på plats. Tack vare en skiss som dykkompisen ritade upp kunde den förlorade mannen påträffas efter en kvarts dykning.

Den omkomna 40-åringen hittades på 20 meters djup, ungefär tio meter in i vraket. Hans luftflaskor på ryggen hade fastnat i en elkabel. Han hade haft luft för ungefär en timme men legat i vattnet i två.

Vännerna chockades, berättar Freddie Ahlin, som tog hand om dem.

Annorlunda med svenskt vatten

Många sportdykare vurmar för att gå in i gamla vrak. Att simma runt omkring dem är inte farligt, men att dyka inne i fartygen är något helt annat, anser Millis Keegan, chefredaktör för tidningen Dyk.

- All dykning när man går in i vrak är avancerad.

Mer än 100 000 svenskar har dykcertifikat.

En undersökning som Aftonbladet tidigare rapporterat om visar att drunkningsolyckorna har fördubblats mellan början av 1980-talet och slutet av 90-talet.

- I slutet av 90-talet var det många som tog certifikat utomlands. Det gjorde de i varmt vatten med klar sikt. Sedan kommer de till Sverige med kallt vatten och dålig sikt, det är helt annorlunda, säger Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

Dykolyckor har ökat kraftigt

Therese Uddenfeldt