Sommarprataren: Samhället ljuger om droger

1 av 2 | Foto: CHRIS MALUSZYNSKI
"CANNABIS ÄR INTE KNARK" Journalisten Magnus Linton fick statsminister Göran Persson att äta mer grönt. Nu hävdar han att det vore bättre om folk rökte cannabis i stället för att dricka sprit.
NYHETER

Först fick han Göran Persson att ändra kostvanor.

Nu vill journalisten Magnus Linton tona ner drogernas farlighet.

- Cannabis är inte knark, säger han.

Magnus Linton är chefredaktör för tidskriften Arena och har skrivit boken "Veganer - en bok om de som stör". I går debuterade han som sommarpratare i Sveriges Radio.

Programmet handlade om saker han anser att samhället ljuger om. Däribland droger.

- Svenskar är okunniga om olika drogers farlighet och sätt att fungera. Knark är oerhört farligt och därför är det viktigt att informationen är nyanserad, säger Magnus Linton.

Men han ser inte cannabis och marijuana som knark. Han kallar det för lättare droger och jämför med alkohol.

- Cannabis är betydligt mindre skadligt för kroppen än vad alkohol är, säger Magnus Linton.

Cancer och schizofreni

Han hänvisar till en rapport av WHO, men åsikten delas inte av alkoholläkare Sven Andreasson.

- Det är som att jämföra äpplen och päron, eftersom det leder till helt olika typer av skador. Man kan säga att det inte är farligare än alkohol, men alkohol är djävligt nog.

- Förutom att hasch ger lungcancer i samma utsträckning som vanlig tobak har det kraftig effekt på centrala nervsystemet. För personer som är mer känsliga kan det leda till kroniska och akuta psykiska skador. Dessutom löper personer som röker hasch en markant ökad risk att utveckla schizofreni, säger han.

Magnus Linton är positiv till att Sverige närmar sig de andra europeiska länderna när det gäller synen på alkohol och droger.

Legalisering - men inte än

- Alkohol utlöser en destruktiv aggressivitet hos många på ett sätt som ingen annan drog ens kommer i närheten av. Därför tycker jag att det är oerhört angeläget med en minskad alkoholkonsumtion i Sverige. Om det sker till priset av en något ökad cannabisanvändning tycker jag inte att det är mycket att bråka om.

Ändå är Magnus Linton inte för en legalisering av cannabis och marijuana i Sverige. I dagsläget.

- Nej, Sverige är inte moget för det i dag. Men i ett längre perspektiv, när Sverige har smält samman mer med de övriga europeiska länderna, kan det bli aktuellt.

Pernilla Fagerström