Biolog: Varning för giftalgerna

Två hundar dog av det farliga havsvattnet

NYHETER

Giftalgerna sprider sig snabbt vid Sveriges kuster.

Två hundar och hundratals fåglar har dött. Tre barn har blivit sjuka.

- Ser man alger i vattnet ska man inte bada, säger marinbiologen Gunnar Aneer.

Foto: Pressens bild
Farligt vatten I det varma vädret sprider sig giftalgerna allt snabbare längs östkusten. - Om man mår dåligt efter att ha badat, ska man söka läkarhjälp, säger en sjuksköterska i Kalmar.

Giftalgerna har plågat Sveriges södra kuster hela sommaren. Nu är det värre än någonsin. Det varma vädret och lugna vattnet gör att algerna har spridit sig längs hela södra kusten från Skånes sydspets till Öland.

Kustbevakningen flyger varje dag över Östersjön och undersöker då bland annat hur giftalgerna sprider sig. Och de varnar för stora mängder alger utanför Blekinges kust.

Allt beror på vädret

- Det kan bli ännu värre. Algerna kan till exempel sprida sig längre norrut. Och håller vädret i sig kan algerna finnas kvar fram till mitten av augusti då näringen i vattnet tar slut. Men om vi får ett lågtryck och lite blåsigt väder kommer algerna försvinna tidigare, säger Gunnar Aneer, marinbiolog på informationscentralen för egentliga Östersjön.

Det värst drabbade området just nu är Kalmar. I veckan dog två hundar där sedan de druckit av havsvattnet. Tre små barn fick hudutslag och klåda sedan de badat söder om Kalmar.

- Små barn som dricker av vattnet ska inte bada i havet här nu. Och blir någon sjuk och kräks efter att de badat ska de söka läkarhjälp.

- Har man badat i havet ska man duscha efter doppet för att inte få hudutslag, säger Ann-Sofie Svensson, sjuksköterska i Kalmar.

- Hoppa över badet

Om alger syns i vattnet eller om badvattnet är missfärgat i södra Sverige rekommenderar informationscentralen för egentliga Östersjön att man hoppar över badet. Giftalgerna är nämligen så små att det inte finns någon chans att kunna undvika dem i vattnet.

- Vanliga alger kan man kratta bort. Men giftalgerna är så små att de inte ens fastnar i nät. Och när de ligger vid ytan utsöndrar algerna flera olika sorters gifter, säger Gunnar Aneer.

- Men eftersom vi människor inte tycker om havsvattnet får vi inte i oss så stora mängder. Djur däremot dricker vattnet med glädje och därför händer det varje år att djur dör.

Så skyddar du dig från algerna:

Charlotte Lindahl

ARTIKELN HANDLAR OM