Banditdrottningens mördare gripen

”Mordet hämnd för bymassaker för 20 år sedan”

NYHETER

Polisen i Indien har gripit en man för mordet gangsterdrottningen Phoolan Devi.

Mannen har erkänt mordet. Han hävdar att det var en hämnd för ett blodbad för 20 år sedan som Devi anklagats ligga bakom.

Foto: AP
Den mördade Phoolan Devis anhängare orsakade kravaller i samband med kremeringen av henne i går.

Beskedet om mordet på parlamentsledamoten Phoonan Devi skakade Indien på onsdagen. Hon hade länge levt under ständiga dödshot, och polisen drog igång en massiv jakt på mördarna.

Student har erkänt

På fredagen meddelade polisen att man gripit en man, en student, som erkänt att han skjutit ner Devi med sex skott utanför hennes hem.

- Han hävda att det hela var en en hämnd för massakern i Behmai 1981, säger A K Saran, polischefen i den indiska delstaten Uttar Pradesh, den stat där Rana greps på fredagen.

Enligt ögonvittnen var det tre män som sköt ner Devi och hennes livvakt utanför hennes hem på onsdagen. Men hittills har inga av de övriga attentatsmännen gripits. Mördarna flydde från platsen i en bil. Efter 15 kilometer övergav de bilen och fortsatte färden på en trehjulig motorcykel.

Hämnades våldtäkter och övergrepp

Phoolan Devi var en legend i Indien. Som elvaåring giftes hon bort med en äldre man. Senare våldtogs hon och fördrevs från hembyn Behmai och hamnade då i händerna på brutala banditer. Som 16-åring hämnades hon på sin forna hemby när hon ledde en attack mot byn och lät avrätta minst 21 män. I två år höll hon sig gömd innan hon överlämnade sig till polisen, som därefter höll

henne inlåst utan rättegång i elva år.

I början av 90-talet filmatiserades hennes våldsamma och dramatiska liv, och hon blev känd i hela Indien som Banditdrottningen. Berömmelsen öppnade dörren för en politisk karriär, och 1999 blev hon invald i underhuset.

Fredrik Rundkvist