Hårda straff för taveltjuvar

Stulna tavlor för 370 miljoner gav långa fängelsestraff

NYHETER

Det blev kännbara straff för de huvudåtalade för konstkuppen mot Nationalmuseum.

En 42-åring och en 31-åring dömdes i dag till sex och ett halvt respektive sex års fängelse.

Foto: Urban Andersson
Ung parisiska av Auguste Renoir - ännu inte återfunnen.

Den åtalade advokaten friades däremot helt.

Vid kuppen mot Nationalmuseum i Stockholm i december stals tre tavlor till ett sammanlagt värde av cirka 370 miljoner kronor.

Rånet var av det mer spektakulära slaget. Tre beväpnade rånare rusade in på museet och plockade åt sig de tre tavlorna - två Renoir och en Rembrandt.

Efteråt flydde rånarna i en båt som väntade vid kajen nedanför museet.

Sammanlagt åtalades 13 män för konstkuppen. De första gripandena skedde i januari.

I dag föll domarna i Stockholms tingsrätt. Sammanlagt döms åtta av de 13 männen till fängelsestraff för inblandning i kuppen.

Huvudmännen fick fängelse

De två huvudåtalade männen, 42 och 31 år gamla, fälls för grovt rån. Sex och ett halvt respektive sex års fängelse blir straffet.

Den Stockholms advokat som åtalats för inblandning i rånet frikänns helt av rätten. I dag är han lättad, berättar hans advokat, Per E Samuelsson.

– Han har varit oerhört pressad under den här tiden. Domen är en total seger för den linje jag har drivit, säger Samuelsson till TT.

– Advokaten har varit djärv, och tack vare honom har polisen fått fram bevis som lett till de fällande domarna för rånet.

Fem av männen döms för antingen grovt rån eller medhjälp till grovt rån. De ska enligt domen tillsammans betala skadestånd på 320 miljoner kronor till Nationalmuseum för de två tavlor som fortfarande är försvunna.

En av de stulna Renoir-tavlorna påträffades av en slump i Stockholm i april. Den hänger nu åter på Nationalmuseum.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM