”18 saknas efter G8-mötet i Genua”

Demonstranternas organisation vet inte vart de tagit vägen

NYHETER

ROM

Arton människor, de flesta utlänningar, saknas sedan G8-toppmötet i italienska Genua avslutades förra helgen.

Det uppgav en talesman för demonstranternas paraplyorganisation Genuas sociala forum på fredagen.

Organisationen fortsätter sökandet efter de saknade, men vet inte vart de tagit vägen, sade talesmannen Vittorio Agnoletto vid en presskonferens i Rom på fredagen.

På frågan om han trodde att de försvunna var döda svarade Agnoletto:

- Vi hoppas de lever, men kan för närvarande inte säga var de är.

Genuas sociala forum, som samordnade de omkring hundra organisationer som deltog i demonstrationerna vid G8-mötet, kommer att anmäla premiärminister Silvio Berlusconi och inrikesminister Claudio Scajola för "ärekränkning". Enligt gruppen ska de båda politikerna ha anklagat forumet för att ha försökt mörklägga det våld som utbröt under mötet.

En demonstrant sköts ihjäl av polisen under kravallerna.

Nazister och anarkister infiltrerade

I dag kommer också uppgifter om att nazister och anarkister infiltrerade demonstrantleden för att skapa kaos vid toppmötet.

Italienska polisen visste om det i förväg, men det satte föga spår i polisens insatser.

I en intern polisrapport som sammanställdes i god tid före toppmötet beskrivs extremisternas planer i detalj, skriver Tidningen Il Secolo XIX i Genua som tagit del av dokumentet.

Samma rapport åberopas också av vänsterpolitikern Gavino Angius som i den italienska senaten avkräver inrikesminister Claudio Scajola en förklaring till polisens planläggning inför toppmötet och agerande under demonstrationerna.

- Inrikesministern bör omedelbart förklara varför han inte tagit upp rapporten. Och om han inte kände till den, borde han lämna sitt jobb, säger Angius till den stora tidningen La Repubblica.

Namngivna grupper

I rapporten framkommer bland annat att de två nazistorganisationerna Forza Nuova och Fronte Nazionale hade för avsikt att delta i demonstrationerna för att ställa till med bråk som skulle ge vänstergrupper på plats vanrykte, särskilt organisationen De vita overallerna (Tute bianche).

Där står att polisen också kände till anarkistgruppen ”Det svarta blocket” i förväg; den har efter toppmötet utpekats som ansvarig för att demonstrationerna urartade. Polisen ska också ha varit beredd på anarkisternas taktik: att dela upp sig i mindre grupper som oberoende av varandra skulle slå till mot utvalda mål.

Det får nu kritikerna att ifrågasätta polisens insatser. Den slog, som det brukar heta, en järnring runt den ''röda zon'' som omgav toppmötesområdet, medan ansträngningarna för att gripa de militanta aktivistgrupper som sprang runt på stan var måttliga.

Vill inte utreda

Från allt fler håll, även utanför Italien, ifrågasätts polisens behandling av demonstranterna. Förutom att en man sköts ihjäl blev 231 människor skadade och 280 demonstranter greps. Mannen som dödades tog själv del i direkt våld mot poliser, men det gällde långt ifrån alla de gripna. I takt med att de frigivits har massmedier runt i om i Europa fyllts av skildringar om våld och oförskämdheter mot personer i förvar hos polisen.

Premiärminister Silvio Berlusconi lovade på fredagen i senaten att inga hinder ska läggas för sanningen och att poliser som gjort sig skyldiga till överdrivet våld under tjänsteutövning ska straffas, rapporterar Reuters.

Enligt La Repubblica pågår sex brottsutredningar med upphov kring toppmötet, varav tre som riktar sig mot ordningsmakten. Den polis som sköt ihjäl demonstranten är misstänkt för dråp. Andra förundersökningar handlar om fall av misstänkt övervåld från polisens sida vid ingripanden mot paraplyorganisationen Genuas sociala forum eller mot enskilda demonstranter.

Svenska kvarhålls

En kvinna i 30-årsåldern från Göteborg, som ännu på fredagen satt häktad, greps i en bil där polisen hittade ''förstörelsevapen'', enligt uppgifter till UD.

- Hon hävdar själv att hon är oskyldig och inte kände de andra i bilen, att hon bara liftat med dem. Hon säger också att hon inte vet något om eller har något att göra med några vapen, sade Gösta Grassman på UD:s presstjänst till TT.

UD hade ingen information om vilka slags vapen det kunde röra sig om.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM