Bensin späds ut med etanol

Men bolagen sänker inte priset på blandningen

Foto: PONTUS TIDEMAN
”DET VISSTE JAG INTE” Roger Carlsson, 33, som tankade på en OK-mack i Stockholm i natt kände inte till att bolaget spåder ut bensinen med etanol - och inte sänker priset. - Tack och lov har jag en otroligt bensinsnål bil, den drar bara 0,4 liter per mil, säger han.
NYHETER

Bensinbolagen har börjat späda ut bensinen med fem procent etanol.

Men den billigare blandningen har inte sänkt priset.

– Antingen tjänar bensinbolagen pengar på det eller så gör etanoltillverkaren det, säger Claes Pihl, trafikhandläggare på Svenska Naturskyddsföreningen.

Flera bensinbolag, däribland OK-Q 8, Shell, Statoil och Preem, har börjat dryga ut 95-oktanig bensin på prov i olika delar av landet. Eftersom det även är ett miljövänligare alternativ står staten för kostnaderna genom ta bort skatten på etanolen.

Enligt Kenneth Werling, vd för etanoltillverkaren Agroetanol, ligger priset för ren etanol på sex kronor litern. Bensinen kostar mindre – men inklusive skatter blir priset per liter högre.

Den marginal som uppstår går enligt bensinbolagen åt till produktion av nya pumpar och datasystem. Argument som biter dåligt på Naturskyddsföreningen.

Motorn drar mer bränsle

– Etanolen ingår i den vanliga specifikationen, så det borde inte bli dyrare. Att de har ändrat pumparna tror jag inte på över huvud taget, säger Claes Pihl.

Naturskyddsföreningen tycker att etanolen borde kunna säljas för fem kronor litern utan moms.

– Antingen fungerar etanolfabriken dåligt eller så tjänar bensinbolagen eller Agroetanol ordentligt med pengar. De borde ju ha en ordentlig marginal, säger Claes Pihl.

Etanol har lägre energiinnehåll än bensin, så motorerna drar något mer bränsle med etanolinblandning.

Bensinbolagen lovade att gå med i satsningen på etanol om de inte påverkades ekonomiskt. Det gör de inte heller, enligt de företrädare Aftonbladet talat med.

Staten, däremot, förlorar många miljoner i skatteintäkter.

– Vi tjänar pengar för vi har tagit risken. Vi måste ha en avkastning på de 450 miljoner vi investerat. Självklart tjänar vi pengar på det här, det är ingen välgörenhet vi bedriver, säger Kenneth Werling.

Kräver besked av regeringen

Naturskyddsföreningen vill att regeringen stimulerar fler aktörer att producera etanol. I dag är det ett fåtal som har samma möjligheter som Agroetanol.

– Regeringen bör visa var den står. Nu händer i princip ingenting, säger Claes Pihl.

Här finns den billigaste bensinen

Har du hittat billigare bensin? Mejla till: [email protected]

Uppge vad macken heter, var den ligger och hur mycket bensinen (95 oktan) kostar.

Klas Elfving