Klara, färdiga - gå!

Bara 414 dagar kvar - nu börjar fighten mellan Persson och Lundgren

NYHETER

I dag börjar valrörelsen.

Under 414 dagar kommer Göran Persson och Bo Lundgren att göra upp om vem som ska få kalla sig statsminister efter nästa års val.

Foto: BJÖRN LINDAHL
KUL IHOP - ÄN SÅ LÄNGE I dag håller Bo Lundgren sitt sommartal i Simrishamn och det räknas som startskottet för valrörelsen. I 414 dagar från och med i dag kommer nu Persson och Lundgren att tävla om folkets gunst.

Moderatledaren Bo Lundgren har följt sina företrädare i fotspåren på åtminstone en punkt. Den sista lördagen i juli, det vill säga i dag, håller han sitt sommartal. Oavsett väder eller antal åhörare.

Nästa helg är det Göran Perssons tur. Sist av riksdagens partiledare bryter han tystnaden för sitt traditionella framträdande i sommargrönskan.

Det innebär att kampen om makten efter nästa års val går in på fjärde och avgörande varvet. Fram till den 15 september 2002 kommer de båda kandidaterna till statsministerposten att använda alla knep, fula som hederliga, för att nå målet: att få bilda 2000-talets första svenska regering.

Talar båda samma språk

Till det yttre finns det mycket som förenar Bo Lundgren och Göran Persson. Lite rundlagda, strax över femtio, glasögon, hemmahörande i Skåne. Bakgrunden som finans- respektive biträdande finansminister gör att de dessutom talar samma språk.

Men själva är de inte särskilt intresserade av att tala om likheterna, varken de yttre eller inre. Att skrämma upp väljarna för motståndaren är fortfarande ett av de mest verksamma argumenten. I Perssons retorik, men inte alltid i praktik, representerar Bo Lundgren allt ont. När Lundgren talar är det tvärtom, då är Persson granne med Belsebub.

Få, eller ingen, tror visserligen att det är sant. Men så länge de egna valarbetarna och väljarna vill höra det så kommer osanningarna att levereras – mot bättre vetande.

I långloppet mot valdagen gäller det att utnyttja den egna styrkan och motståndarens svaghet på bästa sätt.

Gäller att hitta svagheter

För Bo Lundgren handlar det om att slå hål på socialdemokraternas mest segslitna och trovärdigaste argument, rättvisa. Efter flera års högkonjunktur ökar klyftorna i Sverige – är det rimligt Göran Persson? Framträdanden tillsammans med Maud Olofsson, borgerlighetens svar på Gudrun Schyman, borde också stå på programmet.

Göran Persson kommer med all sannolikhet att tala om sina fem år som statsminister. Hur svårt det var i början men så bra det blev ändå. Och han kommer att stoltsera med sina nya vänner i världspolitiken. Lundgren vore dum om han inte förberett sig för angrepp om stora skattesänkningar och hur dåligt det går för hans kompisar i EU.

På era platser! Om 414 dagar står det klart vem som vunnit maratonloppet om makten.

Göran Persson, Socialdemokraterna

Bo Lundgren, Moderaterna

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM