På Lidingö står lyxhusen tomma

NYHETER

Finnes: lyxhus i Gåshaga på Lidingö. Bo på piren med havet direkt utanför fönstret. Pris: 13 miljoner kronor – då ingår båtplats.

Sökes: köpare med mycket pengar.

Av NCC:s 40 hus är bara 5 sålda.

På informationstavlan går det att läsa om våningar i tre plan på 234 kvadratmeter, om studion som är inspirerad från New York och om ett ”bekymmersfritt boende i elegant designade pierhouses”. Det är italiensk design i köket och husen har en avancerad IT-struktur.

Inflyttningen börjar i september och alla hus ska vara helt klara i mars nästa år. Anders Schön som sköter försäljningen på NCC är inte orolig, trots att bara 5 av 40 hus är sålda.

Målgrupp: folk som reser mycket

– Jag tror att den målgrupp som vi har vill se husen när de i stort sett är färdiga. När hela området är mer klart tror jag att det är lättare.

Målgruppen är folk med mycket pengar som inte vill ägna sin fritid åt hus och trädgård. Människor som reser och arbetar mycket.

Men IT-bubblan har spruckit och marknaden mattats av.

– Folk tar längre tid på sig att ta beslut, säger Anders Schön.

Under tiden står NCC med kostnaderna för bostäderna.

Det mest exklusiva pirhuset ligger längst ut. Designen är vacker och smakfull med stora fönster och över fem meter i takhöjd. Havet är ständigt närvarande, vart man än rör sig.

Men alla tror inte på de här husens dragningskraft.

Marknadsföring ifrågasätts

– Det är ju så extremt. Vem har de pengarna? För 13 miljoner kronor får man ju en fin villa med strandtomt, säger ett par som precis flyttat in i lite mindre exklusiva hus en bit bort.

Fastighetsmäklaren Yvonne Hjalmarsson tycker att man kan ifrågasätta byggnationen och marknadsföringen.

– Jag är tveksam till skapandet av sådana här områden. Jag tror att alla mår bra av ett ganska blandat område. Lidingö är speciellt ändå, det här blir ännu mer extremt, säger hon.

Och pirboende lockar inte henne.

– Jag förstår om man bygger på pirar på ställen som Nice och Monaco men här finns det faktiskt gott om mark. Jag skulle lägga pengarna på något annat.

Pernilla Fagerström

ARTIKELN HANDLAR OM