Tjuvarna säljer färgade sedlar

Därför har rekordmånga bankomater sprängts i år

NYHETER

Antalet sprängningar av bankernas uttagsautomater fortsätter att öka - trots att en färgampull ska göra sedlarna obrukbara.

- Det finns uppgifter om att färgade sedlar cirkulerar som betalningsmedel i undre världen, fast till en lägre kurs, säger kriminalinspektör Per-Anders Fritshammar.

Foto: JANNE STRÖMSTEN
BOMB MOT BANK Kisa sparbanks uttagsautomat sprängdes vid tvåtiden i onsdags morse. Uppgifter finns att färgade sedlar från sprängningarna cirkulerar som betalningsmedel i den undre världen. Förre rikskriminalchefen Tommy Lindström tror att kriminella kan lära sig att tvätta bort färgen.

Förra året sprängdes 70 uttagsautomater i Sverige. En dramatisk ökning jämfört med 1999 då 18 automater förstördes.

Sprängningarna har fortsatt också i år. Föreningssparbankens automat i småländska Strömsnäsbruk blev i går natt nummer 41.

Att bankautomater sprängs från utsidan är ett relativt nytt fenomen som dök upp sommaren 1999. Tidigare drabbades mest serviceboxar.

- Orsaken är att de kriminella har kommit underfund med tekniken, säger Per-Anders Fritshammar vid rikskriminalens seriebrottsrotel.

Laddas med 2,5 miljoner

Sedelkassetterna i automaternas värdeskåp kan laddas med upp till 2,5 miljoner kronor. Om en automat sprängs utlöses en färgampull som ska göra sedlarna obrukbara genom att färga dem gröna.

Men i takt med att sprängningarna fortsätter aktualiseras frågan: Har brottslingarna hittat en teknik för att tvätta bort färgen?

- Vi har inga bevis för det. Däremot cirkulerar det uppgifter om att infärgade sedlar har kvar en del av sitt värde i kriminella kretsar, säger Fritshammar.

Pengarna kan fungera på krogen

Tidigare har brottslingar lyckats växla in infärgade sedlar utomlands eller i olika automater.

Förre rikskriminalchefen Tommy Lindström tror att kriminella kan lära sig att tvätta bort färgen.

- Jag vet att det förekommer tvättning av färgade sedlar i dag, men jag är inte säker på att brottslingarna lyckas få bort färgen helt. Pengarna skulle inte accepteras av banker men de kan fungera på krogen om det är mörkt.

Många sedlar försvinner

Lindström förvånas inte över uppgifterna om att det handlas med infärgade sedlar i undre världen.

- Det vore ganska logiskt. Om någon säljer en sedel för 10 eller 20 procent av värdet så får han lite pengar och slipper problemet med att försöka växla in sedeln.

Föreningssparbanken kalkylerar med att varje automatsprängning kostar 500 000-700 000 kronor - inklusive eventuellt byte för tjuvarna.

Det skulle betyda att sprängningarna förra året orsakade bankerna förluster på upp till 50 miljoner.

Polisen vill inte avslöja exakt hur mycket sedlar som försvinner.

- Det enda jag kan säga är att det handlar om miljontals kronor varje år, säger Per-Anders Fritshammar.

41 automater har sprängts hittills i år:

Hans Österman