Kris på Silvias barnsjukhus - 100 står i kö

Patienter tvingas åka utomlands för att få vård

NYHETER

GÖTEBORG

100 barn väntar i operationskö i Göteborgsområdet, på grund av brist på sjuksköterskor.

En pojke har skickats till ett tyskt sjukhus för att få vård. Kostnad: över 100 000 kronor.

Foto: JOHANNES BERNER
SJUKA BARN VÄNTAR På Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg är bara 70 av de 328 vårdplatserna öppna. - Vi har näsan precis över vattenytan, säger sjukhusets chef Åke Andrén-Sandberg.

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg klarar inte att ge alla barn vård.

– Vi har näsan precis över vattenytan, några marginaler finns inte, säger sjukhusets chef Åke Andrén-Sandberg.

På Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus finns normalt 328 vårdplatser men i sommar är bara 70 öppna. Det är en minskning med 20 jämfört med förra sommaren.

Ser till barnens bästa

Men barn som behöver snabb operation får det.

– Även om vi har det besvärligt, så ska inte några av våra barn sitta emellan, säger Åke Andrén-Sandberg. Är det så att vi behöver, så skickar vi barnen till andra sjukhus i landet, i andra hand inom Skandinavien och i tredje hand var som helst i världen.

En pojke i förskoleåldern har fått vård på universitetssjukhuset i tyska Ulm i sommar. Det kostade över 100 000 kronor. Han fick en mycket speciell typ av benmärgstransplantation.

– I övrigt har vi hittills klarat situationen.

Det måste kännas konstigt att driva ett sjukhus som kostat miljoner kronor och ändå tvingas skicka patienter utomlands?

– Ja, det är en besvärlig situation, säger Åke Andrén-Sandberg. Det är inte själva sommaren som är det stora problemet. Det är i stället att vi inte lyckats rekrytera sköterskor under resten av året. När folk sedan ska ha semester, då räcker personalen inte till.

De 100 barn som väntar i operationskö i Göteborg behöver opereras för besvär som ljumskbråck och förhudsförträngning. Nu får de inte sina operationer förrän till hösten.

I Skåne drabbas de nyfödda

Även i Stockholm är situationen pressad. På Astrid Lindgrens barnsjukhus har bara ett operationslag varit i gång senaste veckan.

– Det är fullständigt oacceptabelt, säger den tillförordnade chefen Peter Herin till Göteborgs-Posten.

I Skåne är det vården av nyfödda barn som är hårdast drabbad, med både plats- och personalbrist.

Som Aftonbladet tidigare berättat satsar landstingen på att få pensionerade sjuksköterskor att gå tillbaka till sina arbeten.

Försök görs också med dispenser till 17-åriga sjukvårdsbiträden för att de ska få arbeta obekväm arbetstid och på så sätt kunna fylla ut luckor.

Lars Söderberg

ARTIKELN HANDLAR OM