Tre minuter räcker

Snabbguide till Bo Lundgrens värld

NYHETER

SIMRISHAMN

Läs den här artikeln noga. Det sparar dig massor av tid.

Så här kommer nämligen Bo Lundgren (m) att låta under det närmaste halvåret.

Foto: ROGER SCHEDERIN
ANNAT ATT GÖRA ÄN ATT LYSSNA PÅ TAL? Med Lena Mellins snabbguide får du moderatledarens viktigaste argument under det kommande halvåret smidigt serverade. Bilden är från Bo Lundgrens tal i Simrishamn.

Moderatledaren Bo Lundgren vill bli statsminister efter valet nästa höst. I går höll han sommartal på Hamnplan i Simrishamn, ett rejält stenkast från hemmet utanför Sibbhult.

Det var en generalrepetition. Inte bara inför den utdragna valrörelsen. Utan också inför moderaternas stämma om en månad då partimedlemmarna ska eldas till valseger.

Så läs den här artikeln noggrant. Då vet du hur Bo Lundgren kommer att låta under det närmaste halvåret och sparar massor av tid.

1. Göran Persson är dum.

För ett år sedan trodde han att vi i Sverige hade ”fyra, fem år av mycket god konjunktur framför oss.” Det visade sig vara alldeles fel liksom mycket annat som Persson sagt och gjort enligt Bo Lundgren.

2. Göran Persson är en patron.

Lundgren kallar Göran Persson ”patronen på Harpsund”. Tillmälet beror på att han anser att Persson låter partipiskan vina i stället för att lyssna på välgrundade argument.

3. Regeringen gör ingenting.

Den svenska regeringen är passiv och sitter bara och tittar på medan kronan tappar i värde, hushållen tappar köpkraft och sysselsättningen i industrin minskar.

4. Sossarna var bra förr men har spårat ur.

Enligt Bo Lundgren vore det inte otänkbart att han själv, i likhet med farfar Hjalmar, blivit socialdemokrat på 1920-talet. Då var sossarna nämligen bra och slogs precis som moderaterna för människors frigörelse i både andlig och ekonomisk bemärkelse.

Ä ven på 1930-talet fanns det en och annan bra sosse, exempelvis Gustav Möller som ansåg att skattepengar borde användas effektivt. Annars var det som ”att stjäla från de fattiga”.

Nu däremot vill socialdemokraterna fatta beslut över huvudet på medborgarna ”och har tappat kontakten med verkligheten”. De har spårat ur helt enkelt.

5. Sossarna vill väl men gör hela tiden fel.

Lundgren tvivlar inte på regeringens goda uppsåt. Men ändå tycker han att allting blir så fel, så fel.

6. Fastighetsskatten ska bort.

Lundgrens favoritämne är sänkta skatter. Men i går vågade han inte ge några definitiva besked om omfattningen.

När tillväxten tappar fart minskar statens inkomster. Det är inte säkert att det finns möjlighet till så stora sänkningar som moderaterna tidigare lovat.

Men på en punkt är Lundgren bergsäker. Fastighetsskatten, som i år ger staten 23 miljarder, ska bort.

7. Sverige bör byta regering.

Med en ny regering blir det mesta mycket bättre. Då slipper man att flytta från sitt hus och vårdköerna blir kortare. Skolan blir också bättre, utrymmet för nya initiativ ökar, det blir ordning och reda och fler poliser. Kort sagt genomförs ”en fredlig revolution” om man ska tro Bo Lundgren.

Det här tog ungefär tre minuter att läsa. En snabbguide till moderatledarens viktigaste argument i höst.

Lena Mellin