Två män sveptes bort av flodvåg

Minst 30 nu döda i ovädren i Polen

NYHETER

WARSZAWA

Översvämningarna och ovädren i Polen har nu krävt minst 30 liv, rapporterar polska medier.

På söndagen fortsatte myndigheterna att evakuera tusentals människor i de södra delarna av landet.

Foto: AP
Invånarna i Budzow försöker nödtorftigt reparera sin bro som skadades av vattenmassorna tidigare i veckan.

De senaste offren var två män, en 33 år och en 51 år, som sveptes bort av en flodvåg när de försökte gå över en bro i sin hemby i södra Polen. Deras kroppar hittades sent på lördagen.

En skyddsvall mot vattenmassorna i floden Wisla brast på söndagsmorgonen vid staden Zalesie Gorzyckie i södra Polen, rapporterade polsk radio enligt DPA. På en sträcka av hundra meter bröt vattnet genom och lade hela staden och tre grannbyar under vatten. Invånarna hade strax innan räddat sig ut ur det hotade området.

9000 evakuerade

Räddningstjänsten höll på att undsätta en närbelägen by och ett tusental gårdar då vattennivån fortsatte att stiga. Den polska nyhetsbyrån PAP rapporterade att många bybor var ovilliga att lämna sina hem.

Fram till söndagskvällen hade 9 000 människor evakuerats från sina hem i området kring Zalesie Gorzyckie. Räddningstjänsten använde helikoptrar och båtar för att nå de drabbade.

Längre norrut började vattnet att bryta igenom en fördämning vid staden Ujscie Kamiennej. Ett sex kilometer långt och en kilometer brett område låg snart under vatten. Först när en andra flodvåg hotade området gick invånarna med på att låta sig evakueras.

Skyddsvallar hotas

Räddningsarbetare, soldater och boende arbetade hårt för att stärka de många skyddsvallarna med sandsäckar. På flera platser är det dock osäkert om de genomblöta skyddsvallarna kan stå emot trycket från vattnet mycket längre.

I den historiska staden Sandomierz, där floden Wisla på söndagen fortsatte att ligga två meter över den kritiska nivån, hade mer än 50 000 sandsäckar använts meddelade räddningstjänsten.

Enligt experter kommer Wisla att ligga kvar på sin nuvarande höga nivå i ytterligare två dygn och risken anses vara stor att de genomblöta skyddsvallarna kommer att brista. Detsamma gäller Polanieci närheten, dör kraftstationen som förser hela området med ström är belägen.

Utmattade människor

Polens premiärminister Jerzy Buzek skulle besöka Sandomierz på söndagen, enligt DPA. Han lovade att regeringen ska göra allt den kan för se till att hjälp når katastrofområdena.

Också från staden Dabrowa Tarnowksa i södra Polen kom kritiska rapporter.

- Wislas höga nivå har varit oförändrad i två dagar, skyddsvallarna är genomblöta och människor är utmattade, sade räddningsledare Zdzislaw Kogut.

På söndagen blev dock vädret fint i hela landet och situationen förväntades bli bättre.

Regeringen uppskattade på torsdagen skadorna efter översvämningarna till omkring 150 miljoner kronor.

TT-AFP