400 israeliska poliser stormade Tempelberget

Muslimer kastade sten mot judar vid Klagomuren

Foto: AP
Beende judar vid Klagomuren försöker skydda sig mot stenregnet.
NYHETER

JERUSALEM

Jerusalem skakades på söndagen av de värsta våldsamheterna mellan palestinier och judar på månader.

Oroligheterna utlöstes av planerna på en ceremoni där den judiska gruppen Tempelbergets trogna skulle placera en grundsten till ett nytt tempel i Gamla Jerusalem.

Foto: AP
En av de 15 polismän som skadades vid stormningen av stenkastarna uppe på Tempelberget förs bort av kollegor. Klagomuren ligger nedanför.

Israelisk polis stormade på söndagen Tempelberget sedan palestinier kastat sten mot de judar som samlats vid Klagomuren för att högtidlighålla minnet av det Andra templet som förstördes år 70 efter Kristus. Palestinierna kastade sten över muren samtidigt som muslimska ledare manade om lugn.

Spänningen hade byggts upp under flera dagar sedan Högsta domstolen i onsdags gav de judiska nationalisterna tillstånd att placera en grundsten för ett nytt tempel vid en av portarna till Gamla stan nära Tempelberget - som muslimer kallar al-Haram al-Sharif, deras tredje heligaste plats.

Omkring 400 israeliska polismän ingrep med tårgas och chockgranater för att stävja oroligheterna. Israelisk polis rapporterade att 28 palestinier gripits. Enligt AFP skadades 18 palestinier och 15 israeliska poliser.

Först efter ett par timmar kunde de tusentals bedjande judar som nedanför berget högtidlighöll Tisha B'Av, årsdagen av förstörelsen av det Andra templet, återvända till judendomens allra heligaste: Klagomuren.

Ceremoni tidigt på morgonen

Den palestinska stenkastningen och polisens stormning inträffade vid middagstid, trots att Tempelbergets trogna då redan genomfört sin grundläggningsceremoni. Den skedde tidigt på morgonen utanför murarna i Gamla Jerusalem. Flera medier rapporterade att det 4,5 ton tunga marmorblocket förts med lastbil till en plats utanför murarna, nära byn Silwan, och sedan tillbaka till organisationens lokaler.

Tempelbergets trogna hade helst sett att det nya templet placerades där Klippdomen reser sig i dag. Polisen hindrade dock de runt 50 aktivisterna från att föra in grundstenen till de heliga platserna.

Tempelbergets trogna fick stöd för söndagens aktion från en rad extremistiska organisationer som Bosättarnas organisation Yesha, organisationen Hamikdash samt ett råd av rabbiner.

Senare på dagen samlades stora människoskaror, israeler såväl som palestinier, i Gamla stan. Ortodoxa judar genomförde en demonstration mot att israeliska och palestinska ansvariga inte lät dem att komma upp på Tempelberget.

”Leker med elden”¡

Den palestinske ledaren Yasser Arafats rådgivare Nabil Abu Rudeina sade på söndagen att den israeliska regeringen bär fullt ansvar för ”de radikala judarnas provokation”.

- De leker med elden och kommer att störta regionen in i ett religiöst krig. Detta är en ren provokation och en uppenbar utmaning riktad mot araber, den muslimska världen och det internationella samfundet, sade han till AFP.

Abu Rudeina upprepade också det palestinska önskemålet om internationella observatörer till regionen.

Under söndagen skadades två israeliska soldater och en palestinsk polis vid skottlossning i utkanten av Ramallah på Västbanken. Den israeliska armén sade att den för en kort stund trängde in på det palestinska självstyrets området för att besvara eldgivning från beväpnade palestinier. Senare under dagen exploderade en bilbomb i ett underjordiskt parkeringshus till en judisk bosättning i östra Jerusalem, men ingen skadades.

TT-Reuters