Villainbrotten allt fräckare

Nu slår tjuvarna till - medan du lugnt grillar på baksidan

NYHETER

I dag kommer hundratusentals svenskar hem från semestern. Många kommer att mötas av ett plundrat hem. För sommar betyder högsäsong för inbrottstjuvar.

Och stölderna blir allt fräckare.

Nu spelar det inte ens någon roll om du är hemma eller inte.

Uppsala län är ett av de län som är drabbat av den nya typen av inbrott som polisen kallar "smygarn".

Tjuvarna slår till mot främst tvåplansvillor. De går in medan familjen tittar på tv på övervåningen eller grillar på baksidan.

De tar det som ligger lättillgängligt i hallen. Plånbok, bilnycklar, mobiltelefon är vanligt stöldgods.

Tjuvarna rekar noggrant

Inbrotten sker i huvudsak på kvällarna och tjuvarna försvinner blixtsnabbt.

- Det här är synnerligen fräckt. Vi har haft ett 30-tal fall där vi misstänker att de gjort på det här sättet. Tjuvarna är väldigt slipade och har gjort noggranna rekognosceringar i området innan de slår till, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Han är förvånad över att så många låter ytterdörren vara olåst medan de är hemma. Eller åker hemifrån med fönster öppna. Särskilt på sommaren då inbrotten ökar kraftigt i antal.

Här måste allmänheten själv se om sitt hem och vara vaksam.

- Den här typen av brott går inte att övervaka bort. Tjuven kan bara titta in genom dörren och har han tur så finns det han är ute efter där.

Över tretusen inbrott i juni

Tiden från skolavslutningarna, industrisemestern och fram till skolstart stiger inbrottskurvan i statistiken. Bara under juni månad utsattes 3 517 hushåll i Sverige.

Östergötlands län är hårt drabbat med en ökning på 20 procent från föregående år. Även Norrbottens och Västra Götalands län har haft fler inbrott under juni i år än samma period förra året.

- Vissa veckor märker vi av en ökad frekvens. Vi gör så gott vi kan med ökad tillsyn och kontroller. Men det är svårt att vara på rätt ställe precis rätt tid, säger Tomas Norin, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Men det finns sätt att göra det svårare för tjuvarna.

Bli kompis med dina grannar till exempel.

- De kan se till att det ser bebott ut när du är bortrest. Det är billigt, trevligt och hyfsat effektivt. Sedan kan man titta över låsningen och sista alternativet är att installera ett inbrottslarm, säger Staffan Gröndahl på Svenska stöldskyddsföreningen.

Fatima Johansson