Nu kan du ångra pinsamma mejl

Med ett knapptryck kan du återkalla mejl som hamnat galet

1 av 2 | Foto: MAGNUS WENNMAN
BLODET FRYSER TILL IS Många känner igen panikkänslan när ett mail gått iväg till helt fel person. Men nu finns programmet som låter dig ångra - och behålla jobbet eller partnern eller...
NYHETER

Ett intim kärleksförklaring som du råkar skicka till alla kollegor. Eller ett mejl där du smutskastar chefen som hamnar hos - chefen.

Vissa saker önskar man ogjorda.

Nu finns dataprogrammet som kan återkalla mejl.

Ett enda knapptryck. Det är det enda som behövs för att ditt personliga mejl hamnar i fel meljbox.

Nu har det amerikanska företaget Atabok introducerat ett tilläggsprogram till e-mejlsystemen Lotus Notes och Microsoft Outlook som gör det möjligt att ta tillbaka redan sända mejl.

"Låter skrämmande"

Arga meddelanden till chefen går att ångra eller finputsa. Den som skickar intima kärleksbrev kan se till att motagaren inte skickar mejlet vidare. Dessutom kan programmet ta reda på vad mottagaren gör med mejlet.

- Funktionen har efterfrågats, säger datasäkerhetskonsulten Joakim von Braun.

- Men det här låter skrämmande. Det betyder att man på något sätt kan nå in i någon annans dator. Eller att man kan ta tillbaka juridiskt bindande dokument. Det låter som en oerhört farligt verktyg.

Används redan i USA

Dataprogrammet har först och främst tagits fram för att hjälpa bolag att förhindra att känslig information läcker ut. Bland kunderna finns bland annat finans-, läkemedel- och bioteknikföretag.

Systemet används redan i USA, Asien, Storbritannien och Tyskland.

Studenten ville roa sina kompisar. Men mejlet skickades i stället till alla anställda på Malmö högskola. När personalen på högskolan kontrollerade sin e-post på morgonen hittade de porrbilder med avancerade sexuella aktiviteter.

Studenten blev portad från skolans datasalar i några veckor.

Mannen hittade en snygg tjej på ett företags hemsida. Han klickade på fotografiet och skickade i väg ett meddelande: "Faan Lena, vad snygg du är. Ska vi älska?"

Nu var det inte bara Lena som fick mejlet. Adressen gick till alla anställda. Och mejlet tapetserades över hela företaget.

Monica Lewinsky skulle kanske önskat att det gick att ta tillbaka mejl.

I ett brev till president Clinton skrev hon: "Då jag gömde mig i ditt kontor såg jag att du hade McLachlans nya cd. Jag har den också. Den är underbar. Varje gång jag hör låten "Mary" tänker jag på dig."

Mejl kan ibland avslöja brottslingar. Polisen hade länge försökt bevisa Clark Olofssons koppling till en stor knarkhärva.

Till slut kom genombrottet. Tre svenska smugglare åkte till Tyskland för att köpa amfetamin. Tillbaka i Danmark igen slängde de bland annat tre tyska tågtidtabeller i en soptunna.

När polisen genomsökte tunnan fanns Clark Olofssons e-mejl-adress på en av tabellerna.

Det här klarar programmet:

Hoppsan, så det kan gå...

Anna-Maria Wiklund