200 befaras ha omkommit i gruvkatastrof i Kina

Hittills har 70 påträffats döda

NYHETER

Över 200 gruvarbetare befaras ha omkommit vid en översvämning i en tenngruva i Kina.

Myndigheter har hindrat journalister från att rapportera om olyckan.

Foto: REUTERS
Kinesisk polis och räddningspersonal samlas vid den lilla privatägda gruvan.

Det var den 16 juli som vattennivån plötsligt steg i den lilla privatägda tenngruvan i Xuzhou, 30 mil norr om Nanjing. Vattenmassorna stängde in och dränkte de 200 arbetare som för tillfället befann sig i gruvgångarna.

Men gruvkatastrofen rapporterades först på måndagen - två veckor senare.

Myndigheterna i trakten har effektivt hindrat journalister från att nå gruvan, som enligt officiella medier i Kina drivits illegalt.

Och ägarna har hittills förnekat uppgifterna om olyckan.

Anhöriga till offren har enligt uppgift fått 26 000 kronor var i skadestånd mot löfte att inte säga något till journalister, uppger Shanghais Ungdomsdagblad.

Litet hopp att hitta överlevande

Räddningsmanskap söker nu efter överlevande i gruvan, men hoppet om att hitta några som klarat de två veckorna i mörkret är mycket litet.

Trots en massiv myndighetskampanj för att höja säkerheten i gruvbranschen är säkerheten i de kinesiska gruvorna undermålig. Under årets första sex månader omkom 47 000 arbetare i samband med ras, översvämningar och gasexplosioner i gruvor, uppger den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua News Agency.

Många gruvor drivs illegalt och saknar även den mest elementära säkerhetsutrustning. Så sent som förra veckan omkom 105 gruvarbetare i samband med en explosion i en gruva i den östra provinsen Jiangsu.

Om samtliga 200 gruvarbetare har omkommit i Nanjing är det den värsta olyckan hittills i år i Kina.

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM