Kolerabakterier i kinesiska kräftor

Finns i var 20:e importerad kräfta

NYHETER

Var tjugonde kinesisk kräfta som Sverige importerar innehåller kolerabakterier. Orsaken är dålig hygien i samband med kokning.

Trots detta utfärdar inte Livsmedelsverket någon allmän varning för att äta kinesiska kräftor.

Tidigare kontrollerades alla partier fisk och skaldjur som kommit till Sverige från Asien. Nu gäller det enbart för de fabriker som inte har godkänts av EU, skriver Dagens Nyheter.

De asiatiska fabriker som är EU-certifierade och som också har ett hälsointyg påhängt på lasten, genomgår endast sporadiska stickprovskontroller.

- Vi hinner med att kontrollera ungefär hälften av alla importerade kräftpartier, säger Lars Plym Forshell, veterinäröverinspektör vid Livsmedelsverket.

Av kräftpartierna från Kina innehåller ungefär fem procent någon typ av kolerabakterier. Dålig hygien är orsaken till att bakterierna följer med kräftan. Trots det kommer en stor del av årets kräftor i de svenska butiksfrysarna från Kina.

”Inte nöjda med hygienen

- Vi är inte riktigt nöjda med hygienen, men vi ser inte skäl att utfärda några varningar för att äta kinesiska kräftor, säger Lars Plym Forshell som tycker att kräftimportörerna under åren överlag blivit bättre på hygien.

Han understryker att av de hittills hittade kolerabakterierna, har det inte funnits toxinbildande, alltså giftbildande, bakterier.

En av de största aktörerna på kräftmarknaden Ullmo, tänker ändå successivt avveckla sin Kinaimport av kräftor. I stället satsar man på länder som Spanien och Turkiet, där företaget har anställd personal.

- Kina har ingen kontroll. Man rengör inte kräftorna ordentligt. Jag hört talas om att de EU-registrerade fabriksnumrena cirkulerar mellan fabrikerna, säger Ullmos försäljningschef Anders Jacobsson till TT.

Kritiken gäller inte bara hygienen utan också själva smaken som ska ha den typiskt svenska krondillsaromen.

Storsatsar på kinesiska kräftor

Pandalus, som är störst på marknaden, storsatsar dock på kinesiska kräftor. 900 ton kommer under augusti månad till Sverige från Kina. Verkställande direktör Peter Arvidsson är inte besvärad över Livsmedelsverkets oro.

- Vi har svensk personal på plats under hela processen. Och om man har en rigorös kontroll ska man kunna fortsätta i Kina. Vi skulle inte ha något emot att alla kräftor testades, säger Peter Arvidsson till TT.

Irene Sokolow/TT

ARTIKELN HANDLAR OM