Svensk polis leder jakt på pedofiler

Interpol bygger databas med barnporrbilder

NYHETER

Mängden barnporrbilder på Internet ökar ständigt.

Nu ska Interpol möta problemet genom en databas för barnporrbilder efter svensk modell.

- I dag finns inget rationellt sätt att länka ihop den kunskap som finns i olika länder, säger kriminalinspektör Anders Persson, Rikskrims barnporrgrupp, till TT.

I mitten på 90-talet började Anders Persson och hans kollegor att bygga upp den svenska bilddatabas, som nu blivit ett föredöme för övriga världens barnporrbekämpning.

I andra länder stretade man på med egna modeller för att hantera de enorma bildmängderna. Det stod snart klart att Interpol borde ta ansvaret för en internationell databas. Och nu har de polisbyråkratiska kvarnarna malt färdigt.

Interpols högkvarter

Inom kort packar Anders Persson kappsäcken för att åka till Interpols högkvarter i Lyon och dela med sig av sina erfarenheter.

- Vi har ju blivit en auktoritet på området tack vare vår egen databas. Även FBI, Scotland Yard och andra polismyndigheter vill göra som vi, säger Persson.

Den svenska databasen bygger på ett amerikanskt dataprogram som heter Excalibur, som känner igen grafiska mönster, färger med mera i en bild. Programmet kan leta på bilder som liknar varandra och kan därmed ge ledtrådar till exempelvis nationaliteten hos barn och förövare.

I vintras gjorde svensk polis det största tillslaget hittills mot en inhemsk pedofilring. Man hittade i runda tal 100 000 barnporrbilder hos ett tiotal pedofiler. En handfull poliser kunde tack vare databasen identifiera och klassificera samtliga bilder på bara ett par månader.

- Det en polis vill veta när han hittar en barnpornografisk bild är om bilden redan är känd. Först kollar vi i vår egen databas, sedan går vi utomlands. Om vi får svaret att bilden är känd så behöver vi inte lägga mer arbete på den, säger Persson.

Nya bilder

Det barnporrpoliserna är ute efter är att identifiera "nya" bilder av övergrepp, som kanske pågår för att avbryta dessa, rädda barnen och straffa förövarna.

EU och G8-länderna ska finansiera Interpoldatabasen. När den blir klar att fungera i full skala beror på hur mycket de enskilda länderna är beredda att satsa.

- I Sverige tog det två år att få databasen i operativ drift. Jag hoppas på max fem år för den internationella databasen, säger Persson.

Ewa Tures/TT

ARTIKELN HANDLAR OM