Tyfon drabbade Taiwan – 35 döda

Minst 100 människor saknade

NYHETER

TAIPEH

En kraftig tyfon, Toraji, drog under natten till måndagen över östra och södra Taiwan. Minst 35 människor omkom och över 100 saknades fortfarande på måndagen. Tyfonen har orsakat de värsta jordskreden och översvämningarna i landet på 50 år.

Foto: AP
Resultatet av tyfpnen Torajis härjningar i Hualien 16 mil sydost om huvudstaden Taipeh. I bilen bland all bråte hittades två lokala poliser döda.

- Plötsligt var huset omgivet av vatten. Det var mörkt och jag kunde ingenting se. Jag höll mig fast i fönsterkarmen för att inte svepas med, berättade Fan Cheng-I för en lokal tv-station, rapporterade Reuters.

Fan Cheng-I var den ende som kunde räddas av en familj på sju.

Hundratals hem och tusentals hektar odlingsmark härjades av tyfonen. Egendom till ett värde av tiotals miljoner kronor förstördes, meddelade det taiwanesiska brandförsvaret.

21 människor dödades i den värst drabbade regionen Hualian i östra Taiwan, elva i centrala Nantou och en människa omkom i Changhua, Taichung respektive Miaoli.

Begravda i ler- och vattenmassorna

108 människor saknades fortfarande på måndagen. Många av dem befarades ha begravts levande i ler- och vattenmassorna, rapporterade Reuters.

Värst drabbat av jordskred var Hualien, medan svåra översvämningar inträffade i Nantou.

Vindhastigheten uppmättes till 150 kilometer i timmen, men tyfonen minskade senare i styrka.

Dessutom jordbävning

Senare på måndagen skakades östra Taiwan dessutom av en jordbävning, som mättes till 4,9 på Richterskalan, rapporterade seismologer.

Epicentrum låg två mil öster om samhället Hsiulin. Det fanns inga rapporter om skadade eller döda.

Även Sydkorea drabbades av tyfonen. Ösregn tvingade tusentals människor att lämna sina hem och sju människor rapporterades ha omkommit.

30 centimeter regn

Enligt väderrapporterna föll 30 centimeter regn under ett dygn söndag-måndag.

Räddningsverket i Sydkorea rapporterade att nästan 3 000 bostäder översvämmats.

För bara två veckor sedan omkom 52 människor i ett annat oväder i Sydkorea.

TT-AFP