”Indiska bröderna oskyldiga till mutor”

Miljardärer blir friade från Bofors-skandalen

NYHETER

I tretton år har de två indiska miljardärsbröderna varit misstänkta för mutbrott i Boforsskandalen.

Men i går avslöjades att bröderna troligen går fria.

Foto: AP
Indisk militär använder Boforsvapen i strider om Kashmir mot islamsk gerilla. Enligt nya dokument har de inte hamnat där genom mutor.

Dokument från indiska underrättelsetjänsten visar att åklagarna saknar bevis för att döma bröderna Hinduja. Den schweiziska banken har inte heller kunnat knyta Boforspengar till Srichand eller Gopichand Hindujas konton.

Tidningen Independents avslöjande kan visa ett snöpligt slut på en tretton år lång undersökning som försökt avslöja en av de största mutskandalerna i modern tid.

I mitten på 80-talet avslöjade svensk media att vapenföretaget Bofors mutat indiska regeringen att köpa 400 svenska kanoner, en mångmiljardaffär.

Redan 1988 hittades bevis i en Boforschefs dagbok att han träffat en av bröderna. Men indierna förnekade mutanklagelserna. De har senare erkänt att de tagit emot pengar, uppskattningsvis cirka 300 miljoner kronor, men att dessa inte hade med kanonerna att göra.

Bröderna hamnade senast i hetluften när de donerade en miljon pund till Millenniedomen i London och strax därefter beviljades brittiska medborgarskap. Nordirlandsministern Peter Mandelson tvingades avgå efter avslöjandet.

Den 20 augusti ska de enligt domstolsbeslut återvända till Indien, men troligen utan att ställas inför rätta.

Jessica Ritzén