18-åring dödad - av sina egna

Protestantisk stridsgrupp sköt vilt mot en grupp ungdomar

1 av 2 | Foto: ALAN LEWIS
DERAS SON SKÖTS IHJÄL 18-årige Gavin Brett dödades av den protestantiska kommandogruppen nära sitt hem i Belfast. Föräldrarna kan nu se hur samlingen blommor på platsen för dådet växer som en hyllning till minnet av Gavin.
NYHETER

LONDON

Kommandogruppen siktade och sköt rätt in i en grupp katolska ungdomar på en gata i norra Belfast.

Men kulan dödade 18-åriga protestanten Gavin Brett.

Gruppen hotar nu att mörda igen.

Söndagen skulle bli blodig i Nordirland.

Den protestantiska kommandogruppen hade sett ut sina offer: en grupp unga, katolska ungdomar ute på gatan. De stod samlade utanför en lokal idrottsklubb.

Från en bil sköt de vid midnatt skotten som dödade Gavin Brett och skadade hans katolska 18-åriga vän i ankeln.

Gavin Bretts pappa var snabbt på plats och försökte förgäves återuppliva sonen med mun-mot-mun-metoden.

- En dag kommer gud att straffa dig också, sa Peter Brett till mördaren i går kväll på BBC.

Tog på sig skulden

Den skadade katolske 18-åringen var förkrossad över sin kompis död. Enligt en präst som besökte honom på sjukhuset tog han på sig skulden för det som hänt.

- Han bad sin mamma att be Gavins mor om förlåtelse, förlåtelse över något han inte var ansvarig för, sa prästen Dan White.

Den protestantiska kommandogruppen "Red Hand Defenders" tog i går på sig skulden för mordet på en av sina egna. Gruppen erkände samtidigt mordet på en katolsk tonåring tidigare i sommar. De meddelade också i ett pressmeddelande att deras våld kommer att öka.

Våldsamheterna som utspelades i helgen är de värsta på många år. Ulster-unionisten och fredskämpen David Trimble vädjade i går till de militära fraktionerna i de egna leden att stoppa våldet.

- Jag uppmanar alla lojalister i maktposition att använda den för att få slut på denna galenskap, sa han.

Avgick i protest

Nordirlands självstyre började skaka redan i juli när den styrande David Trimble avgick i protest mot att IRA vägrade lägga ned vapnen.

Storbritanniens premiärminister Tony Blair och Irlands Bertie Ahern försökte då desperat att rädda ett gammalt fredsavtal mellan de protestantiska Ulster-unionisterna och katolska Sinn Fein. Utan att lyckas.

Sedan dess har gatorna i Belfast och i flera andra städer runt om i provinsen varit regelrätta slagfält. Stenar, flaskor och bensinbomber används för att markera revir. Flera hem har attackerats av respektive motståndarsidor och 140 brandbomber och hemgjorda granater har detonerats.

En militant grupp med anknytning till IRA greps under söndagen. I går fördömde Irlands säkerhetsminister Jane Kennedy det meningslösa våldet.

- Än en gång har en familj ödelagts av våldets män, som inte skapar annat än förtvivlan och sorg hos det nordirländska folket, sade Kennedy.

Oroligheterna i Nordirland fortsatte i natt, då polisen fick ingripa mot nya kravaller.

Konflikten har varat sedan 1916

RHD ny extrem grupp

Jessica Ritzén