Se upp för getingarna - nu är de på gång"

NYHETER

Snart börjar årets getingplåga.

Sommarvärmen har lockat fram de surrande insekterna.

- Just nu är det härligt att vara geting, säger Anna Hellekant, biolog på Anticimex.

Förra året var en riktig getingsommar. I år är det något lugnare på getingfronten. Men på vissa håll i landet är det gott om dem. Anticimex i Malmö, Sundsvall, Gävle och Umeå har haft bråda dagar. Även i Stockholm har det varit gynnsamma förhållanden för getingar.

- I Stockholm har drottningarna gjort stora bon i år, säger Anna Hellekant.

Getingbeståndet beror först och främst på hur varmt det är i slutet på maj. Det är då drottningen lägger sina ägg. Men också på temperaturen under sommarmånaderna. Under varma dagar blir getingarna extra aktiva.

Farligt med stick i svalget

Och då gäller det att skydda sig. Getingstick på fötter, ben och armar brukar vara ganska ofarliga. Sätter sig getingen däremot på huvudet, munnen, halsen eller svalget blir svullnaden desto värre.

- Ett getingstick i svalget kan få hela halsen att svälla upp. Det gör att man kan få svårt att andas, säger Bengt Ehnström, entomolog vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.

För vissa kan ett getingstick vara livshotande. En procent av svenskarna är överkänsliga mot getingar.

- De får allergiska symptom och utslag över hela kroppen, säger Bengt Ehnström.

Getingar trivs bäst på vindar, under tak och bland klängväxter. I riktigt stora bon kan det finnas upp till 20 000 getingar.

Snart börjar getingarnas högsäsong. I augusti sticker de som värst. Och håller värmen i sig kan man räkna med många ilskna insekter.

- Då går kurvan rakt upp, säger Anna Hellekant på Anticimex.

Om du blir stucken:

Så skyddar du dig:

Anna-Maria Wiklund

ARTIKELN HANDLAR OM