Datavirus hotar pc-användare

– väntas slå till klockan 02.00 i natt

NYHETER

Medan de flesta svenskar ligger och sover natten mellan tisdag och onsdag håller vakna pc-användare världen över andan och väntar på vilken skada viruset Kod röda masken ska ställa till med den här gången.

Amerikanska och kanadensiska myndigheter har tillsammans med Microsoft varnat för att viruset slår till klockan 02.00 svensk tid natten mellan tisdag och onsdag.

En kvarts miljon datorer drabbades den 19 juli då viruset slog till förra gången.

Bland andra tvingades Pentagon stänga sin hemsida den gången och myndigheterna betraktar det nya hotet som ett hot mot Internet.

Skyddsprogram

Den federala dataskyddsmyndigheten NIPC (National Infrastructure Protection Center) har lagt ut nedladdningsbara skyddsprogram på sin hemsida. Samma sak har också Microsoft gjort då det är användarna av Windows NT, Windows 2000 och mjukvaran IIS som kan drabbas av problem.

Den 19 juli spred sig viruset bland annat på Vita husets hemsida och skylten "Hackad av kineser" dök upp på skärmarna.

På nio timmar spred sig viruset till 250 000 datorer. Farhågorna är nu att det sökt upp och installerat sig i nya datorer och att en elakare form aktiveras just i natt svensk tid.

Varje dag upptäcks hundratals nya virus, men bara några få når en större spridning.

Förr var det bara initierade programmerare som klarade av att skapa ett virus, men i dag finns det färdiga program att ladda hem från Internet. Lätta nog för vilken datakunnig 11-åring som helst att använda.

Sammanbrott

Just spridningsrisken med Kod röda masken gör att de nordamerikanska myndigheterna och Microsoft den här gången väljer att varna för viruset.

Jämfört med tidigare kända virus som Kärleksviruset och Melissa sprider sig Kod röda masken betydligt snabbare. Oron är stor för att Internet helt enkelt ska braka samman när 100 000-tals datorer världen över försöker sända information via e-post samtidigt.

Din dator kan drabbas av olika typer av virus:

”Code Red” slog till mot Schweiz

Anders Lignell/TT