Kapade ryska bussen stormad

En kapare dödad – hela gisslan befriad

1 av 2 | Foto: AP
Stormningen inleddes med rökspridning runt bussen för att kaparna skulle få svårare att se vad som hände.
NYHETER

MOSKVA

Hela gisslan i den kapade bussen, omkring 30 personer, är fri Gisslan fritogs på tisdagskvällen när polis stormade bussen.

Det rapporterade nyhetsbyrån Interfax som citerade en talesman från Kreml.

En kapare uppgavs vara död och den andra skadad.

En av passagerarna skadades också i samband med stormningen.

Kaparna, som uppgavs vara två till antalet, krävde frigivning av en grupp tjetjenska fångar. De hade hotat att börja skjuta gisslan om de inte fick igenom sina krav, rapporterade nyhetsbyrån RIA.

Männen, som var beväpnade med automatvapen, kapade bussen med 41 passagerare ombord vid sjutiden på morgonen (lokal tid). Bussen var på väg från samhället Nevinnomyssk mot Mineralnyje Vody. Kaparna krävde att bli körda till flygplatsen i Mineralnyje Vody, men bussen stoppades av ryska säkerhetsstyrkor åtta mil därifrån.

Polisen spärrade av vägen med lastbilar halvvägs mellan Stavropol och Mineralnyje Vody, som ligger cirka 20 mil från Tjetjenien, varifrån flera kapningar och andra gerillaaktioner tidigare har utförts i södra Ryssland.

Enligt talesmän från den ryska säkerhetstjänsten FSB släppte kaparna tidigare under dagen minst nio av passagerarna, bland dem två kvinnor och två barn.

Omringade bussen

En grupp med 49 soldater från en rysk antiterroriststyrka sattes in för att omringa bussen. I sändningar från den ryska televisionen kunde man på eftermiddagen, enligt nyhetsbyrån Reuters, se pansarbilar och ryska soldater som ålade fram i det höga gräset i närheten av den kapade busen. Inget tydde då på att specialstyrkan hade några omedelbara planer på att storma bussen. Istället inleddes förhandlingar med åtminstone en av kaparna.

- Det viktigaste är nu att få gisslan fri, men ingen kommer att göra några eftergifter till terroristerna, sade inrikesminister Boris Gryzlov till rysk tv från Novosibirsk i Sibirien, där han befann sig.

Gryzlov bekräftade att kaparna hade krävt att en grupp tjetjenska fångar som kapade ett plan 1994 skulle friges. Förutom frigivningen av fångarna, som är dömda till mellan 15 års fängelse och livstid, krävde kaparna sex automatgevär, en granatkastare samt ammunition.

Två stora gisslandramer har tidigare utspelat sig i området kring Tjetjenien. 1995 tog den tjetjenske befälhavaren Sjamil Basajev en stor gisslan på sjukhuset i Budjennovsk, och 1996 tog befälhavaren Salman Radujev över kontrollen av byn Pervomajskaja i Dagestan.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM