Usama bin Laden – USA:s fiende nummer ett

Allt fler pekar ut miljardären som förklarat krig mot Förenta Staterna

NYHETER

Han har kallats "USA:s fiende nummer ett".

Nu pekar allt fler tunga namn ut Usama bin Laden som mannen bakom dagens terrordåd i USA.

- Det finns bara en grupp som har kapacitet till detta. Usama bin Laden, säger generalen och förre Nato-chefen Wesley Clarke till CNN.

Usama bin Laden

Miljardären och terroristen Usama bin Laden är efterlyst i hela världen. Han säger sig föra ett "heligt krig" mot USA och misstänks bland annat för bombdåden mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania 1998.

Nu riktar allt fler sina misstankar mot honom efter dagens attacker i New York och Washington.

Ende med kapacitet till dådet

Förre Nato-chefen och generalen Wesley Clarke säger till CNN att bin Laden och hans grupp är den ende som har kapacitet till dessa dåd.

Även journalisten Abdel Bari Atwan på den Londonbaserade tidningen "al-Quds al-Arabi" säger att Usama bin Laden pratat om att gå till attack mot USA.

- Han varnade för tre veckor sedan att han skulle genomföra en ojämförbart stor attack mot amerikanska intressen, säger Atwan till Reuters.

- Bin Laden planerade "Stora, mycket stora attacker mot amerikanska intressen".

Får svenskt medhåll

Också svenska röster pekar ut Usama bin Laden som den mest troliga hjärnan bakom dåden.

- Han är eftersökt i hela världen och har tidigare riktat attacker mot USA, säger Anders Hellner på Utrikespolitiska institutet.

- Bin Laden har pengarna och religiöst och politiskt nit nog att göra en sådan här sak. Han försöker slå mot USA överallt i världen, säger fil dr i arabiska Marina Stagh.

Fakta Usama bin Laden

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM