”Nu är vi i ett nytt krig”

Carl Bildt skriver om dagen då världen förändrades

NYHETER

Carl Bildt, 52, skriver själv om terrorattacken i USA.

Han har tidigare tjänstgjort som FN:s sändebud i konflikten på Balkan och som hög representant i Bosnien. Carl Bildt har dessutom varit moderatledare i 13 år och statsminister i tre år, 1991-1994.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
Carl Bildt skriver om dagen varken han eller någon annan kommer att glömma. "Jag stod på Potsdamer Plats i hjärtat av Berlin. Just här delade muren Europa för bara lite mer än ett decennium sedan. Nu reser sig ett nytt, friare och bättre Europa. Så kom samtalet från vännen på FN i New York. Bara minuter hade gått. Och plötsligt hade världen förändrats.

D enna dag glömmer vi aldrig. Jag stod på Potsdamer Plats i hjärtat av Berlin. Just här delade muren Europa för bara lite mer än ett decennium sedan. Nu reser sig ett nytt, friare och bättre Europa. Så kom samtalet från vännen på FN i New York. Bara minuter hade gått. Och plötsligt hade världen förändrats.

Nu levde vi inte längre i glädjen över en ny frihet efter sovjetkommunismens fall. Nu var vi plötsligt i en ny värld av hot, vrede, hämnd och fruktansvärd, bråd död.

USA har anfallits. Värre än Pearl Harbor. Då var det en avlägsen flottbas där piloter i uniform anföll sjömän i uniform. USA förklarade krig mot Japan.

Nu har man anfallits mitt inne i sitt hjärta av en fiende man inte vet vem det är. Offren kommer att bli många gånger fler än vad de var i Pearl Harbor. Oskyldiga dödades - och oskyldiga gjordes till vapen. Det kunde inte vara värre.

Vi vet inte vem som är skyldig. Men jag har svårt att se någon annan organisation än Usama bin-Ladins nätverk som skulle ha fanatismen, finanserna och förmågan att göra detta.

Han förklarade 1996 krig mot allt vad USA heter och allt vad USA står för. Och sedan dess har trådarna från olika terrordåd lett i riktning mot honom.

Han kommer från en av Saudiarabiens rikaste familjer. Hans fars företag har byggt kungapalatsen och reparerat den heliga moskén i Mecka.

Det var den sovjetiska invasionen av Afghanistan 1979 som gjorde honom till den fanatiske krigaren. Snart vände han sig mot regimen i Saudiarabien. Och sedan blev allt vad USA står för fienden.

Sedan han körts ut ur Saudiarabien opererade han några år i Sudan. Jag har sett hans övergivna jetflygplan på Khartoums flygplats.

1996 fick han fly därifrån till Afghanistan. Vid Jalalabad. Vid Khandahar. Uppgifterna har växlat. Men därifrån har bulletiner av hat och fanatism sänts ut.

Och vi vet att han spunnit en väv av terroristiska kontakter runt världen.

1998 lät president Clinton kryssningsrobotarna regna över Afghanistan i ett försök att komma åt honom. Det misslyckades. Snarare stärkte det hans stöd.

Och talibanerna i Kabul har envisat vägrat FN:s säkerhetsråds beslut att upphöra med varje form av tolerans av terrorism. Sanktionerna mot landet har blivit allt hårdare, och konsekvenserna allt värre.

Nu trappas konflikten upp än värre.

I Berlin riskerade under en generation ett tredje världskrig att bryta ut. Men ondskans imperium i Sovjet rasade samman. Vi började hoppas på en evig fred.

Nu är vi i ett nytt krig. Och ett krig som sträcker sig över hela världen. Washington lika väl som Kabul. Nairobi lika väl som Riyadh. Är det den nya tidens nya världskrig vi ser?

Konsekvenserna kommer att bli enorma. USA kommer att förlamas av tusen och åter tusen begravningar. Världens finansiella centrum är förlamat. Finansiella marknader kan råka i panik.

I vårt lilla land har också våra värderingar attackerats. Frihetens, humanitetens och försoningens värderingar. Vi känner intensiv medkänsla med USA och dess folk.

Nu lever vi i en ny värld. Tillsammans i sorg och förbittring. Nu måste vi söka nya vägar.

Carl Bildt

ARTIKELN HANDLAR OM