"Usama bin Ladin är skyldig"

Colin Powell säker: terrorledaren ska tas - med alla medel

1 av 4 | Foto: AP
Utrikesminister Colin Powell anser att det är terroristledaren Usama bin Ladin som är hjärnan bakom terrorattackerna i New York och Washington.
NYHETER

Utrikesminister Colin Powell är säker.

Terroristledaren Usama bin Ladin ligger bakom attentaten i New York.

Afghanistan töms på västmedborgare - nu ska USA ta bin Ladin.

Frågan är bara hur?

I februari i år visade sig Usama bin Ladin sista gången offentligt. Då gifte sig hans son i södra Kandahar, vid talibanernas högkvarter.

Sedan gick han åter under jorden.

Amerikanska experter på kontraterrorism har jagat honom i flera år. De har spenderat miljontals dollar, oräkneliga timmar och ett enormt förtroendekapital i försöken att fånga och döda den man som beskylls vara hjärnan bakom några av de värsta terrordåd världen skådat.

Utan resultat.

- Det har inte varit svårt för honom att hålla sig undan så länge han varit accepterad av den dominerande talibanregimen i Afghanistan, säger Peter Hjukström, expert på Afghanistan-frågor.

Talibanerna, Afghanistans skäggiga härskare, avskyr allt icke-islamskt. De hugger sönder Buddhastatyer och fängslar kristna hjälparbetare.

Vägrar lämna ut bin Ladin

Trots omvärldens tryck har de vägrat lämna ut bin Ladin till USA, som vill ställa honom inför rätta för terrorattentaten mot två amerikanska ambassader i Östafrika.

- Det sägs ju att talibanernas ledare, Mullah Umar, gift bort en av sina döttrar med Usama bin Ladin. Om den typen av familjär koppling finns så förklarar det varför talibanerna intagit sin minst sagt avoga inställning mot att utlämna honom, säger Peter Hjukström.

- Om talibanerna verkligen ville skulle de kunna lägga vantarna på bin Ladin på en kafferast.

Usama bin Ladin gömmer sig med största sannolikhet någonstans i bergskedjan Hindukush, dit han flyttade för ett år sedan från staden Kandahar. Afghanistan, ett land stort som Sverige och Norge tillsammans, kan tyckas utgöra det perfekta gömställen för någon som inte vill bli funnen.

Den afghanska landskapsbilden är kärv, bergig och kuperad.

"De måste gå in med marktrupper"

Efter terrorattacken mot amerikanska ambassader i Östafrika 1998 försökte USA knäcka Usama bin Ladin genom att skicka robotar mot misstänkta terroristbaser i östra Afghanistan. Resultatet var klent.

De dödade en handfull fotfolk, men också en mängd civila afghaner som hade oturen att "bo på fel ställe".

- Att tro att de kan plocka honom med robotar är som att försöka finna en nål i en höstack. Men jag tror att de lärt sig av sina misstag. Jag kan inte se annat än att om de inte via en tung politisk process får loss honom, så återstår bara militära medel.

- För att lyckas måste de gå in med marktrupper, säger Peter Hjukström.

I sådana fall kan Usama bin Ladins män, cirka 1 500, försvara sig med vapenkraft. Frågan är om talibanerna kommer att försöka förhindra utländska styrkor från att tränga in i landet.

- Det kan man nog räkna med. Afghanerna må genom historien ha slagit och bankat på varandra internt. Men varje gång en extern kraft försökt sig på militärt våld mot dem så har de enats kraftfullt mot detta.

Från staden Kandahar byggde bin Ladin upp sin organisation med hjälp av ärvda miljoner. Nu rör han sig mellan sina mer eller mindre hemliga baser i landet. bin Ladin reser i små konvojer, i vita jeepar, för att undvika att bli upptäckt.

Bytte gömställe efter attacken

Källor i Pakistans underrättelsetjänst säger till nyhetsbyrån AP att bin Ladin bytte gömställe bara minuter efter terrorattacken i New York.

- Han har inte sovit två nätter i rad i samma hus, säger journalisten Rahimullah Yusufzai i Pakistan.

Han är en av de få journalister som har kontakt med den ökände terroristen.

bin Ladin vet att han övervakas av amerikanska spionsatteliter och att alla hans rörelser kontrolleras av fienden. Han vet att hans e-post lusläses av CIA och FBI.

Och satellit-telefoner använder han bara i vilseledande avsikter. På senare år har han alltmer tvingats övergå till att använda gammaldags kurirer.

Ett annat skäl till varför bin Ladin kan hålla sig gömd är att hans rörelse, al-Qaida, är enkelspårigt reaktionära. De missionerar inte och kan därför hålla sig dolda.

"Massiv vedergällning"

Men nu ska USA hämnas.

- Om talibanerna inte samarbetar så är risken stor att USA:s vedergällning blir så massiv att det innebär förödelse och förintelse för många fattiga, oskyldiga afghaner. Jag hoppas det kan undvikas, säger Peter Hjukström.

Stefan Sjödin, Bo Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM