Forskare åtalad för giftmord på baby

Nio månader gamle sonen fick överdos av hjärtmedicin

NYHETER

En forskare och hans fru åtalades på torsdagen för mord på sin nio månader gamla son.

De misstänks ha injicerat en överdos hjärtmedicin i pojken, som dog av hjärtstillestånd efter tre, fyra minuter.

Det hela ska ha inträffat allhelgonahelgen förra året, på morgonen den 5 november, när makarna var på besök hos en släkting utanför Stockholm.

Någon gång mellan halv sju och sju misstänks de ha injicerat preparatet i sonen. Preparatet fick hjärtat att slå allt långsammare till det slutligen stannade. Döden inträffade mycket snabbt, inom fyra minuter.

Ambulans tillkallades klockan 08.33.

- Det är inget utdraget förlopp. Jag tror inte heller att det upplevs som smärtsamt. Hjärtat stannar, helt enkelt, säger kammaråklagare Håkan Roswall, som på torsdagen åtalade makarna för mord alternativt medhjälp till mord.

- Motivet är något oklart. Det är möjligt att man trott att barnet haft en viss utvecklingsstörning, säger Håkan Roswall.

Kort efter dödsfallet blev kvinnan gravid igen.

Hade tillgång till preparatet på jobbet

Verapamil ingår i hjärtmediciner och används för att dämpa hjärtrytmen och sänka blodtrycket.

Mannen har doktorerat i biologi. Genom sitt arbete hade han tillgång till koncentrerat Verapamil i pulverform.

Knappt tre månader efter dödsfallet fick åklagarmyndigheten en anmälan från rättsläkarstationen om att pojken dött av läkemedelsförgiftning.

ngen i familjen åt de aktuella preparaten

Till en början trodde man att det kunde det kunde röra sig om slarv, att pojken av misstag fått i sig någon farlig medicin.

Men eftersom ingen i familjen åt de aktuella preparaten misstänkte utredarna snabbt på att pojken förgiftats på annat sätt – nämligen intravenöst, genom en injektion.

Makarna häktades den 30 augusti i år, och åtalades på torsdagen vid Handens tingsrätt i Stockholm. Båda två åtalas för mord, alternativt medhjälp till mord.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM