Annika Östberg kvar i fängelse i USA

Ny chans för livstidsdömda svenskan först om tre år

NYHETER

NEW YORK/STOCKHOLM

Livstidsdömda Annika Östberg drabbades av ett hårt slag på tisdagen. Kriminalvårdsnämnden i Kalifornien sköt upp beslutet om att tidsbestämma hennes straff i ytterligare tre år.

- Det är beklagligt att vi ska behöva vänta så lång tid. Tyvärr speglar detta det kriminalpolitiska klimatet i Kalifornien, säger Sveriges USA-ambassadör Jan Eliasson till TT.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Den svenske generalkonsuln Andreas Ekman var också besviken efter det flera timmar långa mötet med delstaten Kaliforniens kriminalvårdsnämnd om den livstidsdömda Annika Östbergs öde.

- Det var tuffa puckar. Mötet liknade en minirättegång, där både anhöriga till den mördade polismannen samt två åklagare fanns på plats, sade Ekman till TT efter mötet i det kvinnofängelse där Östberg suttit inlåst i 21 år.

Nämnden beslutade efter mötet att nästa utfrågning ska ske om tre år. Nämnden valde också att inte tidsbestämma straffet för Östberg som dömts till ''25 år till livstid'' för medhjälp till två mord, varav ett på en polisman.

”Beklagligt”

- Vi ska nu studera utslaget i detalj, säger ambassadör Eliasson som engagerat sig personligen i ansträngningarna att få Östberg överflyttad till ett svenskt fängelse.

- Det är dock beklagligt, inte minst efter de stora ansträngningar som vi gjort för att få henne överförd, fortsätter Eliasson om frågan som engagerat ledande kongressledamöter från delstaten samt tagits upp vid samtal mellan statsminister Göran Persson och USA:s president George W Bush.

Sverige har hävdat att förhandlingar om ett överförande till ett svenskt fängelse kan genomföras trots att hennes straff ännu inte tidsbestämts, enligt en konvention från 1983. Men Steve Green på delstatens fängelsemyndighet anser att konventionen inte gäller då Östbergs brott är för grovt. Han ser inte heller några möjligheter till benådning av delstatens guvernör Gray Davis.

- Det är absolut inte troligt. Davis har inte benådat någon fånge de senaste tre åren, säger Green till TT efter utslaget på tisdagen.

Sverige har inte heller för avsikt att söka en benådning.

Ger inte upp

- Det är sorgligt att höra, säger AnnBritt Grünewald, debattör och ledamot i stiftelsen Kvinnoforum, om tisdagskvällens besked.

Hon och stiftelsen har engagerat sig i den fängslade svenskans öde. Den här gången hade Grünewald goda förhoppningar.

- Jag hade väntat mig ett positivt resultat. Svenska myndigheter och inte minst Jan Eliasson har verkligen lagt manken till, säger hon till TT.

Statsminister Göran Persson ville inte kommentera beslutet i detalj på tisdagskvällen eftersom han då inte hade fått någon direkt information. Men han sade emellertid till TT att Östbergs öde är något som han har blivit mycket djupt tagen av:

- Det här handlar om en kvinna som dragits in i omständigheter som hon själv har haft svårt att styra.

Justitieminister Thomas Bodström var besviken men inte förvånad med tanke på att det är guvenörsval i Kalifornien i höst, hälsade han genom sin pressekreterare Björn Lindh. Bodström kommer dock att fortsätta att arbeta för att Östberg ska kunna överföras till Sverige.

Kriminalvårdsnämnden kunde ha valt att skjuta upp nästa utfrågning fyra år som mest. Trots bakslaget, sågs treårsperioden som en viss framgång.

- Vi ger inte upp våra ansträngningar, säger Eliasson om Östberg som anses ha betett sig exemplariskt i fängelset.

- Nu får vi bedöma hur vi går vidare.

BAKGRUND/ANNIKA ÖSTBERG

Grim Berglund/TT