- Ta flykten på allvar, Björn Rosengren

Debatt i riksdagen efter Aftonbladets artikelserie

1 av 2
”för dåligt” Efter att ha läst Aftonbladets artikelserie går Lars Leijonborg (fp) till angrepp mot näringsminister Björn Rosengren. ”Vi tappar jobb i onödan på grund av ett dåligt företagklimat.”
NYHETER

Nu måste näringsministern ta företagsflykten på allvar.

Det kräver Lars Leijonborg (fp) efter Aftonbladets artikelserie.

- Fler regleringar får inte företagen att stanna, säger Leijonborg.

Under riksdagens frågestund i kammaren i går ställde folkpartiledaren näringsminister Björn Rosengren mot väggen. Leijonborg har oroad följt Aftonbladets artikelserie "Flykten från Sverige" och undrar när regeringen ska lägga förslag som får företagen att stanna kvar.

"Forskningen försvinner"

- Det här är bara en västanfläkt mot vad som kommer. Vi tappar en massa jobb i onödan på grund av ett alltför dåligt företagsklimat, säger Leijonborg.

Det är nämligen inte bara okvalificerade låglönejobb som försvinner när företagen flyr landet.

- Sverige är på väg att bli en dotterbolagsnation. När huvudkontoren flyttar ut försvinner även spetsforskningen och konsultjobben, säger Lars Leijonborg.

"Fel diagnos och fel medicin"

Han menar att de höga skatterna och regleringar skrämmer företagen ur landet.

- Näringsministern har inte bara ställt fel diagnos utan också ordinerat fel medicin. Det går inte att stoppa företagen från att flytta, det gäller att få dem att vilja stanna kvar, säger Lejonborg.

Björn Rosengren håller inte med om att företagsklimatet i Sverige är dåligt. Tvärtom pekar han på den låga räntan, låg inflation och en väl utbyggd infrastruktur. Han ser inte heller lika negativt på arbetsmarknadens utveckling.

- Visst är det allvarligt för dem som drabbas, men man måste också komma ihåg att även om det försvann 8 000 jobb förra året så tillkom det 82 000 nya jobb, och arbetslösheten är nere på 3,5 procent, säger Rosengren.

Däremot är han bekymrad över att EU-ländernas olika arbetsmarknadsregler snedvrider konkurrensen och missgynnar Sverige. I Tyskland är det krångligare för ett företag att lägga ned.

- Jag vill inte ha lagar som gör det svårare för företag att lägga ned i Sverige, däremot måste reglerna harmoniseras i Europa. Det tänker jag ta upp med EU:s ministerråd.

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM