NCC kan få böta miljarder

Även Vägverket misstänks vara inblandat i olagligheter

NYHETER

Kartellskandalen kan bli en dyr affär för NCC.

Byggjätten riskerar nu böter på upp till fyra miljarder kronor.

Även Vägverket misstänks för inblandning i det olagliga samarbetet.

I april förra året polisanmälde NCC sju chefer inom asfaltsverksamheten för ekonomiska oegentligheter. Cheferna, som slutade på företaget och nu står åtalade för bedrägeri, kontrade med att tipsa Konkurrensverket om priskartellen.

Datorer beslagtogs i razzia

I en gryningsräd den 24 oktober slog Konkurrensverket till mot NCC och en rad andra företag. Bland annat beslagtogs datorer och dokument.

- Vi misstänker att sammanlagt nio bolag har ingått i ett olagligt prissamarbete, säger verkets generaldirektör Ann-Christin Nykvist.

NCC erkände i går flera fall av kartellverksamhet mellan 1999 och 2001, men mycket tyder på att samarbetet har pågått långt tidigare. Det handlade bland annat om uppgjorda upphandlingar och överenskommelser med konkurrenter om att dela upp marknaden geografiskt.

- Vi misstänker att de entreprenörer som inte fick jobbet sedan kompenserats genom luftfakturor och fått betalt för sidoarbeten som inte utförts, säger Ann-Christin Nykvist.

Hur mycket pengar bolagen har tjänat till följd av överpriserna är inte känt. Klart är däremot att bötesbeloppen kan bli mycket kännbara.

Den så kallade konkurrensskadeavgiften kan maximalt uppgå till tio procent av ett företags omsättning - i NCC:s fall fyra miljarder kronor.

Vägverket inblandat?

I många av upphandlingarna har Vägverket varit uppdragsgivare. Samtidigt misstänks enheten Vägverket Produktion för att ha deltagit i kartellen. Inblandningen gäller minst fyra upphandlingar, främst i Mälardalen och på Västkusten.

Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM