Party, sedan plugg

I vår ska Madeleine läsa juridik - och rida

NYHETER

Prinsessan Madeleine blir paragrafryttare i vår.

Hon ska dela sin tid mellan ridsport och juridikstudier.

Och precis som sin mor väljer hon Folkuniversitetet.

Foto: ap
Prinsessan Madeleine och prins Carl Philip deltog i går kväll i festligheterna i Amsterdam för holländske kronprinsen Willem-Alexander och hans blivande fru Maxima. I vår ska Madeleine plugga juridik på Folkuniversitetet, skolan där mamma Silvia läste svenska.

Prinsessan Madeleine, 19, stod ut i ett halvår. Sedan tröttnade hon på kändisfotograferna, lämnade London och avbröt därmed studierna i engelska.

Plötsligt stod hon utan sysselsättning. Ingen visste hur hon planerade för framtiden. Hovet förklarade att hon behövde en paus, en chans att få vila ut.

Och efter två veckor verkar det som om prinsessan Madeleine, som igår kväll deltog i bröllopshögtidligheterna i Amsterdam för holländske kronprinsen Willem-Alexander och hans Maxima, är utvilad nog. För snart tar hon nya tag på Folkuniversitetet i Stockholm.

Överraskning för Folkuniversitetet

- Hon har haft olika idéer och funderat och resonerat med familjen om vad hon ska välja. Då föll det ut så här, jag fick veta det för en vecka sedan, säger hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Beskedet kom som en överraskning för de anställda vid Folkuniversitetet.

- Vi fick veta det först i onsdags kväll, säger Anette Riedel, pressansvarig vid Folkuniversitetet.

Här lärde sig Silvia svenska

- Men vi kommer att behandla henne som en vanlig elev. Vi har vanan inne. Drottning Silvia lärde sig svenska här en gång i tiden, säger Anette

Riedel.

Madeleine har berättat att hon är mycket intresserad av språk, inredning och konst. Men vårens kursval har en annan inriktning. Hon ska läsa en juridisk översiktskurs en kväll i veckan.

- Kursen är allmänbildande och innehåller till exempel familjerätt, arv, testamente och avtal, säger Per-Arne Olsson, verksamhetschef vid Folkuniversitetet.

Prinsessan har en tre timmar lång lektion i veckan under 18 veckor. För det får hon tio högskolepoäng.

- Det här ser ut att bli en mellantermin där hon också ska ägna sig åt sin ridning. Att läsa enbart juridik fyller inte tiden, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Krockar med nationaldagen

För att få sina poäng måste prinsessan klara tentan. Problem kan uppstå eftersom den krockar med nationaldagsfirandet den 6 juni.

Så utbildade är kungabarnen i Norden

Camilla Norström