Körkortslös moderat fick milersättning

Nu polisanmäls Skåne-politikern för fusket

NYHETER

Mats Svanberg (m) fick ut milersättning - trots att han varken har bil eller körkort. I går blev han polisanmäld.

- Jag har varit slarvig, säger Svanberg till Aftonbladet.

Mats Svanberg är sjukvårdspolitiker i Region Skåne. Han är också moderaternas starke man.

I går kväll satt han i hyresrätten i centrala Malmö och kollade gamla reseräkningar och löneutbetalningar. I dag får han mer underlag att gå igenom.

- Jag har hittat ytterligare något, säger han.

Svanberg åker till Kristianstad och landstinget Region Skåne flera gånger i veckan. Det är en sträcka på 22 mil tur och retur. Ersättningen för politikerna är 27 kronor per mil, samma som för tjänstemännen. Det blir 594 kronor, 242 av dem är skattepliktiga.

Vid ett tillfälle fick han åka med folkpartisten Eva Bertz. Båda skrev reseräkning. Hon redovisade sin passagerare: Svanberg. Båda fick ut ersättning.

- Jag har talat in på hennes telefonsvarare. Jag bad om ursäkt. Det var aldrig min avsikt att utsätta henne för problem, säger Mats Svanberg.

Kanslichefen på Region Skåne heter Karl Gustav Andersson. Han säger:

- Vi ska kartlägga hela mandatperioden. Internutredningen ska vara klar den 27 februari. Svanberg ville betala tillbaka direkt.

Själv tror Mats Svanberg att han har fått några tusen kronor för mycket.

- Jag har aldrig haft för avsikt att sko mig på regionens bekostnad. Ur kostnadsperspektiv är jag en av de billigaste. Men rätt ska vara rätt, säger han.

I går polisanmälde en privatperson Mats Svanberg. Kammaråklagare Lars Marmén har fått ärendet på sitt bord. En förundersökning kommer att inledas.

Brottsrubriceringen blir troligen bedrägeri.

Mats Svanberg tänker ta tåget till Kristianstad i fortsättningen. Och kanske ta körkort och plocka ut den tjänstebil han har rätt till. Sönerna, 12 och 15 år gamla, trycker på.

- Jag mår dåligt av detta och har knappt sovit de senaste nätterna, säger Svanberg.

Kerstin Danielson